• Foto: Filip Landqvist
    UNGA JURYMEDLEMMAR. Kristina Österbrand med Mira i knät och Madeleine Sanfridsson med Tristan tyckte att alla glassarna var goda men deras val föll på kaffe respektive kanelbulle. Tristan till höger lät meddela att hans favorit var skeden.
  • Foto: Filip Landqvist
    EN RIKTIG GLASS-MAKARE.Joachim Hollander var nöjd med hur glassarna blivit och berättade att det var många timmars arbete som låg bakom för att hitta rätt balans i smakerna.

Kanelbulle blev jubileumsglass

Alingsås

För ungefär en månad sedan fick Joachim Hollander på Hollanders glass uppdraget från Alingsås kommun att framställa ett jubileumsglass med koppling till staden i samband med 400-årsjubileet. Under fredagen valde en jury ut vilken glass som under året ska representera Alingsås. Vinnaren blev kanelbulleglass.

Att Alingsås fyller 400 år i år kan väl knappast ha undgått någon av AT:s läsare. I samband med detta anordnas med ett flertal olika aktiviteter och överraskningar. Det senaste är en jubileumsglass som har framställts av Joachim Hollander. Glassen kommer att börja säljas lördag 25 maj och då kommer den också delas ut av kommunen på Alingsås barnfestival.

– Det är jättesmickrande att ha fått det här uppdraget samtidigt som det såklart är lite nervöst, säger Joachim Hollander.

Fyra olika varianter

På fredagseftermiddagen hade ett antal olika representanter bjudits in till Pumphuset på Södra Strömgatan för att sitta med i juryn och besluta om vilken glassmak som skulle bli jubileumsglassen. Joachim hade förberett fyra olika glassorter för juryn att bedöma: chokladbollsglass, kaffeglass, kanelbulleglass och sötpotatisglass. Alla sorterna har tydlig koppling till Alingsås på sitt sätt med fikastaden och potatisstaden som bakgrund.

Spännande och gott

Alla i juryn, AT inkluderat, kastade sig över de olika smakerna och fick lämna sitt betyg.

– Jag tycker att det var en spännande tanke med sötpotatis men min favorit var helt klart kanelbulle, säger Madeleine Sanfridsson var en i glassjuryn.

– Min favorit var kaffe, säger Kristina Österbrand även hon från glassjuryn.

Svårt att välja

AT: reporter var nog beredd att hålla med den sistnämnda men när rösterna räknats visade det sig att kanelbullen vunnit i överlägsen stil. Något oväntat kom sötpotatisglassen på andra plats, följt av kaffe och sist chokladboll.

– Alla var fantastiskt goda och det var jättesvårt att välja ut bara en vinnare, säger Madeleine.

Angelica Larsson som är vikarierande projektledare för jubileet berättade också under fredagen att det finns planer på fler jubileumsprodukter av liknande sort. Bland annat är chansen stort att man det inom kort även kommer en jubileumsbakelse.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.