Källa: ALINGSÅS KOMMUN
KRYPTISKT. – Vad vore väl bättre än en installation som fick leva vidare i ytterligare i 400 år i Alingsås, undrar Angelica Larsson. Men vad menar hon?

Lights in Alingsås – upplyst av dig

Alingsås

Bli en ljusspridare! Det uppmanar Lights in Alingsås som nu satt temat för sitt 20-årsjubileum vars namn är ”Be the light”.

Alingsås 400 år. Och Lights in Alingsås 20 år. Får man tro Angelica Larsson, som är event manager för det sistnämnda, så kan ljusbesökarna i år räkna med ”lite extra av allt”. Den 27 september, sex dagar efter det stora 400-årskalaset, drar det hela igång för allmänheten och veckan innan starta själva uppbyggnaden genom den internationella utbildningen i form av en workshop.

Årets tema är alltså ”Be the light”, som om man översätter det till svenska blir ”var ljuset” – en uppmaning som förpliktigar.

Ljus och glädje

– Vi har gått tillbaka till det vi firar, att det faktiskt spridits ljus från Alingsås ut i världen i 20 år, säger Angelica Larsson. Vår förhoppning är att vi väcker ett ljus och en glädje i människorna som kommer hit. Det kan vara ett leende eller något man gör mot någon annan.

Bakom upplägget står reklambyrån Femti5.

– Konceptetet bygger på Eleanor Roosevelts citat om att det är bättre att tända ett enda ljus än att förbanna mörkret, säger Christer Anderson, som är creative director och projektledare, i ett pressmeddelande..

– Ett ljusevenemang som samtidigt blir en levande och inspirerande ljusmanifestation menar vi är jätteviktigt. Om så bara några procent av de 70 000 besökarna verkligen tar till sig av budskapet och för ljuset vidare, kan det göra en riktig skillnad för människor världen över.

Enligt Angelica Larsson har styrgruppen för evenemanget också tagit till sig vad besökarna uttryckt för önskningar. Och att den ”mänskliga nivån”, som Larsson uttrycker det, ska tas med har funnits med ett tag.

Men rent konkret, ett leende lyser ju inte! Hur har ni tänkt med installationer?

– Ett leende kan väl lysa upp? Jo, men temat är något som designerna och studenterna tagit med sig och konceptet är som vanligt, att det blir installationer. Men man har hittat många olika sätt att knyta an till det.

I övrigt är Larsson tämligen tillknäppt om upplägget.

Du avslöjer inget mer om vad som komma skall?

– Nej, det gör jag ju inte.

Men, tillstår Larsson, mer kringaktiviteter än vanligt kommer det att bli.

Blir det någon installation som kommer permanentas i år?

– Utan att säga för mycket så tar vi med oss det. Vad vore väl bättre än en installation som fick leva vidare i ytterligare i 400 år i Alingsås?

Låter spännande!

– Ja.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.