Foto: STEFAN SAMUELSSON
Netto öppnade här i Vårgårda 2010 och i Herrljunga 2012.

Netto ska bli Coop

VÅRLJUNGA

De svenska Nettobutikerna ska bli Coop. På sikt ska de stöpas om till Coops nya butiksformat. Coop Butiker & Stormarknader AB har tecknat ett köpeavtal med danska Salling Group. 

På fredagen blev avtalet mellan Coop och Salling Group offentligt. I affären ingår 163 butiker, bland annat i Vårgårda och Herrljunga. Netto etablerade sig i Vårgårda 2010 och i Herrljunga 2012.

Coop skriver i ett pressmeddelande att företaget de senaste åren har gjort miljardsatsningar på sitt butiksnät. Fem butiksformat har blivit till två ­– Stora Coop och Coop. Nu växer nätet från 240 till 400 butiker.

Salling Group skriver i samma pressmeddelande att koncernen ska koncentrera sina investeringar på färre marknader och ytterligare fokusera verksamheten i Danmark, Polen och Tyskland.

Affären innebär, enligt pressmeddelandet, att Netto på sikt kommer att integreras i Coop Butiker & Stormarknaders verksamhet. Planen är att butikerna kommer att göras om till Coop-butiker med ett bredare sortiment av matvaror, bland annat Coops breda sortiment av hållbarhetsmärkt mat.

Avtalet omfattar även de 2 000 anställda i de svenska Nettobutikerna, som under en övergångsperiod kommer att drivas under Nettos varumärke, men successivt stöpas om till Coop.

Partnerna vill inte offentliggöra köpeskillingen för affären, som planeras genomföras under sommaren. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Det är dock inte helt klart om Coop ska driva alla 163 butikerna vidare. Så här svarar Coops presschef Tobias Rydergren på AT:s fråga hur planen är för butikerna i Vårgårda och Herrljunga.

– På det stora hela kompletterar Nettos butiksnät Coops mycket bra och kommer att täcka in flera vita fläckar på vår karta idag. Men eftersom affären nu granskas av Konkurrensverket kan vi inte uttala oss om enskilda butiker eller orter.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.