Foto: STEFAN SAMUELSSON
SNART FULLT MED TRAFIK. Ringvägen runt skjutfältet förblir öppen för trafik men det väntas vara många militära här onsdag till söndag.

Nu börjar arméns stora övning

Herrljunga

Under onsdagen drar den stora militärövningen Våreld igång på Remmene skjutfält. Förutom buller blir det mycket militär trafik i området och inte minst lågt flygande helikoptrar torsdag till lördag.

– Det kan vara bra för häst­ägare att känna till, säger Anne-Lie Sjögren, kommunikationschef på Skaraborgs regemente P4 om de lågt flygande helikoptrarna.

Sammanlagt deltar tolv olika förband i övningen, varav 3-4 kommer att finnas på Remmene. Huvuddelen av Våreld sker på och runt övningsfält i Skövde och Karlsborg, men det är också aktiviteter i Råda utanför Lidköping och i Skillingaryd.

Lånat mark

– Det är en av de större övningarna i år. Armén övar för att utveckla förmågorna i ett samspel, säger Anne-Lie Sjögren.

Det hela drog igång redan i går, måndag, men det är alltså först på onsdagen som Remmene skjutfält kommer in i bilden. Övningen här håller på till och med söndag. Uppskattningsvis ett tusental av de totalt 3 000 deltagarna (mest soldater) kommer att vara på Remmene.

Försvaret har också lånat en del mark utanför skjutfältet, främst i trakten av Ljung.

– Stridsmomenten förläggs inne på fältet. Det som är utanför är mestadels förläggning och transporter, säger Anne-Lie Sjögren.

Mycket trafik

Remmene skjutfält stängs av för allmänheten med bommar. Ringvägen runt fältet är öppen för trafik, men det kan finnas anledning att välja annan väg.

– Man ska vara medveten om att det kan vara mycket trafik där med förband som står och väntar på att komma in på skjutfältet, säger kommunikationschef Anne-Lie Sjögren.

Våreld är slutövningen för många värnpliktiga.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.