Arkivbild: JENNY SCHAGERLIND
Entrén till Vårgårdas ombyggda kommunhus.

Skatten höjs troligen i Vårgårda

vårgårda

Allt pekar mot att det blir en skattehöjning i Vårgårda nästa år. Den styrande alliansen föreslår en höjning med 40 öre medan socialdemokraterna föreslår 65 öre.

Det är bygget av Lindbladskolan och ombyggnaden av kommunhuset som nu också ser ut att påverka kommunalskatten. Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som har majoritet bland de folkvalda i kommunfullmäktige, lägger idag onsdag fram sitt gemensamma budgetförslag för kommunstyrelsen.

Skattehöjningen med 40 öre är den stora nyheten. Om det går igenom blir den nya kommunala skattesatsen i så fall 21,61 kronor på varje intjänad hundralapp.

Alliansen motiverar sin skattehöjning med att lokalhyrorna för framför allt nya Lindbladskolan men också för det ombyggda kommunhuset blir 11,5 miljoner nästa år, en summa som politikerna inte tycker ska sparas in i verksamheterna.

Alliansens budget innehåller dock också ett förslag om effektiviseringar för att spara sex miljoner. På den punkten skiljer sig alliansens förslag från socialdemokraternas. De sistnämnda föreslår inga effektiviseringar men vill alltså höja skatten med 65 öre.

Läs kommentarer till alliansens budgetförslag i tisdagstidningen. Mer om socialdemokraternas förslag kommer i AT på lördag.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.