Tyckare: Gitt Thorild

Tyckt.

När jag var liten och följde med min mormor och handlade så gick vi ALLTID till den lokala handlaren ”dom vet precis vad jag vill ha” sa hon. De kunde prata i en evighet om släkten, senaste kalaset, vädret, om ALLT. Som liten kändes det som ett helt liv att stå och lyssna, samtidigt väldigt lugnt och tryggt och belöningen var ju fikat efteråt.

 

När jag blev lite äldre fick jag lära mig att inte ta med kassen från en affär och gå in i en annan affär med den, för då kunde man såra handlare nummer två, så gjorde man bara inte… hm!

Bra att det har ändrats men det var ändå respektfullt på något vis.

 

Då var de flesta av oss trogna kunder, nu är de flesta av oss otrogna kunder! Vår otrohet skapar å ena sidan ett större tryck och en större press på alla som idag driver handelsföretag vilket gynnar oss konsumenter, då handeln måste leverera service och produkter i världsklass.

Å andra sidan förstår vi som konsumenter inte alltid att ta tillvara på den unika service vi blir serverade. Kontentan kan då bli att butiker får lägga ner. Först då reagerar vi och tycker våra centrum är tomma och trista.

 

Jag kommer också ihåg när man blev tonåring och började kika utanför 50-skyltarna efter det där fräcka, det där som inte fanns på hemmaplan, det där som stack ut lite. Sådana är nog alla ungdomar, både då och nu. Spelplanen har bara ändrats. Då kikade vi på grannkommunerna och ibland ända till Göteborg. Idag kikar man in i sin telefon och vips är man i hela världen och kan handla precis vad man vill. Hur konkurrerar man med människors tid?

 

Vi måste ställa om vårt tänkande kring handel. Vi är inte unika i Vårgårda, vi kan se samma mönster i hela vårt avlånga land. Vi behöver ta fram strategier för hur vårt samhälle ska se ut nu och i framtiden, en röd tråd som genomsyrar alla aktörer på orten, ett gemensamt mål, samarbete. Hur blir vi den självklara platsen att starta företag på, inom handel- och service?

Centrummiljön är en av alla viktiga pusselbitar för att ett samhälle ska vara attraktivt, få människor som bor här att stanna kvar och få nya människor att vilja flytta hit.

 

Ingen har det definitiva svaret på framtidsfrågan men att våga ta fighten om att hitta svaret är en bra början. Jag tycker Vårgårda är en modig ort, så jag ser ljust på framtiden.

Kom ihåg att det är alltid lite gropar på vägen men med en bra motor och inte allt för slitna stötdämpare tar man sig förbi och upp på motorvägen igen, fortare än man tror.

Med hjärtat i Vårgårda önskar jag Trevlig sommar!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.