FOTO: MARCUS LÖFSTRÖM

AFC satte ner foten i derbyt

Fotboll

Det var aldrig något snack om saken när Alingsås FC och Frisco möttes i årets första division I-derby.
AFC var helt enkelt för bra och segersiffrorna 3–1 var i underkant.

Hemmalaget i grönt var förvarnade om en tuff fajt efter Friscos seger mot Göteborg senast, men gästerna från Katebovallen kom inte alls upp i nivå den här onsdagskvällen.

AFC hade bestämt sig och malde ner motståndet från start. 1–0 gjorde Lisa ”Mini” Johansson redan efter sju minuter, exemplariskt framspelad av Moa Jarl. 2–0 forcerade Ina Österlind in tio minuter senare och det var bara ett lag på banan i det läget.

Förvisso fick Frisco en reducering som en blixt från klar himmel åtta minuter senare, då Anneli Carli högg på en svag hemåtnick. Men när Ronja Henriksson lyckades skalla in 3–1 i minut 36 var uppförsbacken återigen brant för gästerna. 

Andra halvlek var sedan en kavalkad i brända målchanser för ett överlägset AFC som borde utökat flera gånger om i andra halvlek. Men några mål där blev det inte.

– En helt okej match från oss, men vi måste sätta våra chanser. Sätter vi hälften av dom vinner vi med 7–1 idag. Det är något vi måste jobba på, det kommer komma tajtare matcher och sätter vi inte dit bollarna då så kommer vi få betala för det, säger AFC:s härförare på mitten, Moa Jarl.

– Vi märkte det även när vi förlorade mot Gauthiod att vi slappnade av för mycket, så vi måste bli hetare när det gäller, fortsätter Jarl som varit Alingsås nyttigaste spelare under säsongen:

– Det har ju känts väldigt bra hela våren och försäsongen var väldigt bra med många pass och hårda träningar. Vi fick ett bra självförtroende in i serien där. Jag och Rebecka Sultan har hittat varandra på mitten, hon jobbar hårt på andrabollarna och jag försöker ta förstabollarna.

Är det svårt att inte ta ut seriesegern i förskott redan nu?

– Det är klart det känns jättebra! Men vi kommer förlora fyra spelare till college-studier i höst, så vi hoppas vi kan bygga upp något bra innan dess och att andra spelare kan ta kliv fram i deras ställe.

Storspelade

Anledningen till att AFC inte utökade i andra halvlek var inte bara oskärpa. Mellan Friscos stolpar storspelade Moa Johansson matchen igenom och bara under sista 45 nöp hon minst tre rena frilägen.

– Jag gillar att ha att göra, det är roligt! Det gick bra i andra men det är ett par bollar jag borde varit mer fokuserad på i första, säger målvakten självkritiskt.

Vad säger du om din vår i övrigt?

– Jo men jag är nöjd, det är skönt att kunna hjälpa laget. Laget känns kanon och vi har bra kommunikation i försvaret.

Ni kommer inte riktigt upp i nivå idag?

– Nej, inte alls. Vi hade målet där Anneli gjorde det bra, annars har vi inte så mycket. Vi vinner varken närkamper eller första- och andrabollar. Tyvärr når vi inte standarden vi hade mot Göteborg senast. Det här var dessutom en match vi verkligen såg fram emot. Vi var sura i paus, skulle ta i och visa vad vi kunde men vi lyckades inte.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.