Damfotboll och herrfotboll är väl ändå samma sak?

Vårgårda

Hej du som läser detta! Glad att du hittat min insändare! För i denna insändare ska jag berätta lite om skillnaderna mellan dam och herrfotboll och lite mina åsikter om detta! Om vi börjar med att utgå ifrån Sverige har vi en månads lön för någon som spelar i damallsvenskan på ca. 10-11 tusen kr, medans i herrallsvenskan har vi en månadslön på ca. 75-90 tusen kr/mån. År 2013 på fotbollsgalan vann Anders Svensson en ny bil pga ett landslagsrekord på 146 matcher som Therese Sjögran redan TVÅ år tidigare passerat men Theres fick en blomma jämfört med Anders bil… är detta okej? Är detta verkligen okej när det är exakt samma sport? Är det okej när den största skillnaden är att några har ett kvinnligt könsorgan och några ett manligt? Det var en person som inspirerade mig inom detta ämne, jag pratade om fotboll och så ifrågasätter personen när jag pratar ” varför kallas det fotboll och damfotboll?” Och då började jag fundera. Detta är något som jag inte tänkt på innan men borde inte fotboll vara ett samlingsord för både herr och damfotboll? För om jag skulle fråga dig eller mig själv ”vad tänker du när du hör ordet fotboll” själv skulle jag tänka på tex. Ronaldo, Zlatan och Neymar vilket jag tror många också skulle tänka men var det ingen som tänkte på Marta Vieira? Som många år blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare inom Damfotboll? Varför är det så? Mitt mål är att jag vill när någon säger fotboll att jag ska tänka på både manliga OCH kvinnliga spelare. Några argument som många säger som är emot att damfotboll borde bli större är :
”Men ni är mycket svagare och vi är mycket starkare”
”Ni har ju ingen som Ronaldo som har gjort historia i fotbollen, vem har ni”
”Ni ska va glada, det var vi som skapade fotboll”
Min största fråga är vilka är ”ni” och vilka är ”vi”?
För om ”ni” då skapade fotbollen vilket jag antar att dom menar att killar skapade fotboll, så skapades det ca på 400-talet men nu är det 2019 inte år 419 borde inte saker ändras? Men om det då var ”ni” som skapade den blir jag väldigt förvånad att just ”ni” levde på 400-talet. Var det inte några andra?
Och tjejer är inte svagare ön killar, tjejer kan vara mer starka, svagare och lika starka och då är ju inte ALLA svagare eller?
Och bara för att inte du känner till några fotbolls legender inom fotboll för damer betyder det inte att det inte finns några, för det gör de. Jag är en tjej på 12 år och min största dröm är att bli fotbollsspelare och att kunna försörja mig på det och att ingen som fotbollsspelare ska behöva jobba extra på ett annat jobb, utan kunna satsa 101% på fotboll men om det inte blir ändringar i lönesystemet vilket jag dock inte är påläst om så kommer det aldrig att hända. Hoppas att någon har blivit mer allmänbildad inom fotboll av detta och att ni förstår vad jag vill komma fram till så tro inte att allt är killarnas fel för det är inte alls deras fel, TACK för att du läste❤️❤️

  • Fotboll_for_alla1
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.