• Foto: FRANS JOHANSSON/Skogsentreprenörerna
    PRISAD TRIO. Segraren Emil Sundberg, Vårgårda, flankerad av tvåan Joel Mobelius och trean Oscar Fredriksson.
  • Foto: FRANS JOHANSSON/Skogsentreprenörerna
    SKOGSMASKINER. Skotare används för terrängtransport, så kallad skotning, av rundvirke, stubbar och annat vid avverkning.

Emil bäst på att köra skogsmaskin

Vårgårda

17-årige Emil Sundberg från Vårgårda har vunnit Skol-SM i skotarkörning.

Tävlingen avgjordes i torsdags på Skogsnolia i Umeå. Där gjorde landets skickligaste skolelever gjorde upp om vem som är vassast på att köra skogsmaskinen skotare.

Emil Sundberg går på Naturbruksskolan Svenljunga och var en av nio deltagare som hade kvalificerat sig till finalen. Det har varit
regionala kvaltävlingar i Kalix, Ljusdal och Kalmar under våren.

– Alla tävlande var otroligt skickliga! Tiderna var helt i klass med de mer erfarna förarna som gjorde upp i SM i skotarkörning på Skogselmia för någon vecka sedan, konstaterar Ebbe Lindberg, tävlingsansvarig på arrangerande Skogsentreprenörerna, i ett pressmeddelande. 

– De höll verkligen nerverna i schack, fortsätter han.

En semifinal mellan blivande tvåan Joel Mobelius och trean Oscar Fredriksson, båda från småländska Nifsarps-skolan, blev en rysare. Fram till sista momentet att stapla fem kubbar på varandra var det exakt lika, men med mindre än en sekund till godo tog Joel hem racet.

I finalen visade emellertid Emil Sundberg vem som var bäst av alla.

– För Skogsentreprenörerna är Skol-SM i skotarkörning en av våra vägar för att entusiasmera och locka en ny generation till branschen, tillägger Ebbe Lindberg.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.