Arkivbild. Foto: Filip Landqvist

Fängelse för vårdslös körning

Alingsås

En 32-årig man döms till tre månaders fängelse efter att ha varit inblandad i en biljakt genom centrala Alingsås under slutet av fjolåret.

Det var en morgon i december som polis beslutade sig för att stoppa en bil för kontroll i centrala Alingsås. Föraren visade inget intresse av att stanna och körde vidare. Färden gick i hög fart förbi polishuset, vidare ut på Nyebrogatan där den 32-årige föraren körde om en bil på
fel sida av en refug och senare fortsatte mot rött ljus i korsningen vid Willys.

Polis följde hela tiden
efter mannen och försökte med hjälp av ljud- och ljussignaler få honom att stanna. Bilturen gick upp mot Bolltorp där föraren körde mot fel färdriktning i en rondell.

Polisbil spärrade vägen

Han körde sedan ner mot rondellen på Kungälvsvägen. Där tog bilfärden slut när 32-åringen körde in i en civil polisbil som spärrade vägen för honom. I efterhand konstaterades att föraren var påverkad av narkotika och att han saknade körkort.

Erkände brott

Vid en nyligen avslutad rättegång erkände föraren brott, och förklarade att han drabbades av panik när polis skulle stoppa honom. I sin dom konstaterar tingsrätten att körningen skedde under en tid på dygnet när mycket folk och trafikanter var ute, och att två fotgängare fick hoppa undan vid ett övergångsställe på grund av mannens framfart.

”Medvetet risktagande”

Rätten menar att körningen ”innefattat flertalet moment av medvetet risktagande” och att risken för en trafikolycka ”får anses ha varit mycket hög”. 32-åringen fälls nu för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Påföljden bestäms till tre månaders fängelse.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.