Foto: Alingsås kommun
KLIMATSMART STÄDHJÄLP. En eldriven gatudammsugare har gjort entré i centrum.

Gatudammsugare snyggar upp

Alingsås

Nu satsar Alingsås kommun extra på att hålla det rent och snyggt i stan. En nyinköpt gatudammsugare ska göra arbetet lättare och effektivare.

– Kul att vi kan fortsätta
vår satsning på ett rent Alingsås, säger Peter Öhrn, enhetschef på gatuenheten i ett pressmeddelande.

Alingsås kommun har tidigare satsat på smarta papperskorgar som meddelar när de behöver tömmas. Två av papperskorgarna pratar till och med när någon slänger skräp.

Bra ur miljösynpunkt

Nu tas ytterligare ett kliv för att hålla Alingsås rent på ett klimatsmart sätt när en eldriven gatudammsugare gjort entré i centrum.

– De slutna papperskorgarna har minskat skräpet i centrum, särskilt för att inte fåglar kan riva ur saker. Med den här nya gatudammsugaren kommer det bli ännu bättre, den suger upp småsaker som fimpar, snus och annat som vi inte riktigt har kunnat hantera tidigare, säger Peter Öhrn, som understryker att maskinen är väldigt bra även ur miljösynpunkt.

– Den går på batteri som klarar sig i åtta timmar, vilket är en väldigt skillnad mot om vi exempelvis hade gått med en bensindriven blåsmaskin och blåst ihop skräpet. Detta blir bättre även ur arbetsmiljösynpunkt och för omgivningen som slipper allt oväsen.

Inte så vanlig

Den nya gatudammsugaren körs primärt vid järnvägsstationen och i innerstan.

– Allt har fungerat väldigt bra så vi är nöjda hittills, säger Öhrn, och berättar att den här typen av maskin inte är så värst vanlig i Sverige.

– Jag vet att det finns två gatudammsugare i Göteborg. Men i övrigt är det betydligt vanligare nere i Europa än vad det är i Sverige. Därför är det extra roligt att vi gör den här satsningen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.