PHILIP MAURITZSON
Kasst att kasta kassler. Kall kassler är bland de rätter som brukare på kommunens äldreboenden inte gillar, enligt en portionsmätning som genomfördes 2018. (Serveringsförslaget liknar inte det som serveras på kommunens äldreboenden.)

Kall kassler går inte hem bland äldre

Alingsås

Kall kassler är ingen favorit på kommunens äldreboenden, men vad matsvinnet kostar vet inte politikerna i vård- och äldreomsorgsnämnden.
– Vi behöver göra fler mätningar, säger Birgit Börjesson (S).

Efter att fackförbundet Kommunal gjort kostverksamheten till en arbetsmiljöfråga så har diskussionen om matsvinn aktualiserats.

I barn- och ungdomsnämnden har Socialdemokraterna velat se ”en gedigen utvärdering av kostverksamheten” med en konsekvensanalys av tolvveckorsmenyn med tre rätter varje dag utifrån arbetsmiljö, ätandefrekvens och matsvinn. Socialdemokraterna listar höga krav på kyl, frys och förråd och att kökens kapacitet inte är anpassade för att göra alla moment som menyn kräver.

Imponerar inte

Inom äldreomsorgen har också ett uppdrag getts om matsvinn och i veckan fick arbetsutskottet information från förvaltningen.

Men undersökningen genomfördes i början av 2018, vilket inte imponerar vice ordförande Birgit Börjesson (S).

– Vi behöver göra fler mätningar. Den här gjordes i januari 2018 och jag tror att vi får en mer rättvis bild om det görs tre mätningar. Då får vi ett större underlag, säger hon.

I portionsmätning, som genomfördes 2018 på sex avdelningar varav tre demensavdelningar, framgår att den beräknade portionen var större än den faktiska portionsstorleken. Störst avvikelse noterades för kötträtter, särskilt kallskivad kassler och fläsksauté.

Förvaltningen skriver att mätningen kan avgöra hur stort matsvinnet är men medger också att tallrikssvinn inte tagits med.

Nämndordförande Micaela Kronberg Thor (M) ser därför inte ärendet som avslutat.

– Hur mycket mat som kastas framkommer inte, så vad svinnet kostar har vi inte fått svar på, säger hon.

Artikeln publicerades i sin helhet i lördagens AT.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.