Foto: STEFAN SAMUELSSON
Vårgårdas ombyggda kommunhus – en av anledningarna till den höjda skatten.

Klart med höjd skatt

vårgårda

Kommunalskatten i Vårgårda höjs nästa år med 40 öre till 21,61 kronor per hundralapp. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdagskvällen efter en flera timmar lång debatt.

Det var Alliansens budgetförslag som röstades igenom. Själva omröstningen blev odramatisk eftersom de fyra allianspartierna C, M, KD och L har majoritet i fullmäktige.

Det främsta skälet till höjningen är att kommunens lokalkostnader stiger kraftigt när Lindbladskolan blir klar vid årsskiftet. Även kostnaden för kommunhuset har blivit dyrare efter den stora ombyggnaden.

Socialdemokraterna stred tappert i debatten för sitt eget förslag, uppbackade av MP och V. De tre partierna ville höja skatten med ytterligare 25 öre för att slippa lägga en generell besparing, en effektivisering, på en procent på verksamheterna.

Sverigedemokraternas förslag till skattehöjning visade sig vara 35 öre, men det vann inte gehör hos några andra än dem själva. I den slutliga voteringen röstade SD på Alliansbudgeten, sedan deras eget förslag förlorat mot S-budgeten i en första omröstning.

Debatten kom mycket att handla om skolan och om synen på effektiviseringar.

Läs ett referat från debatten i papperstidningen och e-tidningen på lördag. Debatten var slut långt efter torsdagstidningens pressläggning.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.