Foto: MIKAEL SVENSSON

Prestigeladdat derby stundar

Fotboll

Annelunds IF och Herrljunga SK har mötts många gånger under årens lopp. I kväll är det dags igen när lagen drabbar samma på Mörlanda sportcenter.
– Klart att det är mycket prestige i potten, säger HSK-tränare Tobias Holmén.

Att matcherna mellan Annelund och HSK betyder en hel del för spelare, ledare och lagens supportrar råder det inga som helst tvivel om.
En speciell match i matchen är den mellan kusinerna Tobias Holmén och Kristoffer Holmén, tränare i Annelund.
– ”Krille” förlorade ju kusinkampen mot Andreas Holmén (tränare i Fristad) nyligen och jag tror inte han vill torska ett derby till, säger Tobias med ett skratt.
Hur mycket prestige är det mellan er?
– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte finns en extra nerv. Även om vi inte träffas så ofta vill man alltid vinna mot honom och Annelund.

Ni vann senast mot Sparsör efter en tung period, hur viktigt var det?
– Enormt viktigt. Man märker direkt att tuppkammen växer på killarna. Förhoppningsvis kan vi spinna vidare på den prestationen här framöver när vi möter flera av de bättre lagen serien.

Har det varit extra taggat i veckan på träningarna?
– I måndags var det lite grinigt och det ser jag som ett bra tecken. Det märks att en av årets höjdpunkter är på gång.

Samtidigt som Holmén är försiktigt optimistiskt inför matchen finns det en del orosmoln på HSK-himlen.
– Vi har tre-fyra spelare som är högst tveksamt startande, och jag är själv en av dom. En som definitivt saknas är Erik Gustafsson som är bortrest.

Ser du Annelund som favorit?
– Jo, men absolut. Dom har tagit fler poäng än oss och har hemmaplansfördel. För oss handlar det om att få stopp på dom tidigt i uppspelsfasen och störa deras rytm. Offensivt handlar mycket om ”Gabbe” (Gabriel Holmén) och Gustav (Carlsson) och dom måste vi ha stenkoll på.

Uppåt i Annelund

Kristoffer Holmén låter hälsa att Annelund kommer till spel mest ett näst intill intakt manskap. Det är bara Jesper Blom som saknas.
– Det är en jäkligt viktig match rent tabellmässigt. Om vi vinner så kliver vi ifrån HSK, men skulle vi förlora går ju dom förbi oss, säger Kristoffer, som inte kommer att spela.
– Jag testade att lira mot Sparsör men insåg där att jag inte bidrar med så mycket längre (skratt).

Vad tror du om matchen?
– Det är alltid lurigt med derbyn, dom tenderar att leva sina egna liv. Men om vi kommer upp i samma nivå som vi gjort mot topplagen i serien ska vi ha de rätta förutsättningarna för att vinna matchen. Vi ska spela vårt spel och inte anpassa oss efter hur Herrljunga agerar.

Känner du någon prestige gentemot kusin Tobias?
– Nej, inte alls faktiskt.

Hur ser du på matcherna mot HSK nu kontra för låt säga 15 år sedan?
– På den tiden kände man flera av spelarna i Herrljunga och då var det lite mer speciellt. Men hur som helst är det ju ett kommunderby och självklart vill vi vinna den kampen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.