• Foto: Lars-Olof Lannfelt
    MÅNADENS BILD. Åtta små hungriga stjärtmesar på en gren i Alingsås. Med en stor portion tur och varsamt smygande fanns plötsligt dessa små fåglar framför mig, Föräldrarna och ungarna var helt opåverkade av min närhet, ca 6 meter.
  • Foto: Privat
    LARS-OLOF LANNFELT.

Tålamod bakom månadens bild

Alingsås

Efter idogt väntade och med en smula tur lyckades Lars-Olof Lannefelt få till bilden på de åtta stjärtmesarna. En bild som han nu belönas för då han utsetts till vinnaren av Månadens bild.

– Det känns skönt, svarar Lars-Olof på frågan om hur det känns att vara månadens vinnare.

Lars-Olof Lannfelt är en rutinerad naturfotograf. Det var på 70-talet som fotointresset började och efter en tids uppehåll köpte han sig en ny spegellös systemkamera för ett tag sedan och började ge sig ut i skog och mark igen. Vinnarbilden har han tagit i området som kallas för Kongo i Alingsås.

– Jag gick omkring där varsamt kring den gamla spången utan att störa någon. Jag hörde hur ungarna pep väldigt mycket och drog till sig min uppmärksamhet. Jag tog god tid på mig och till slut hittade jag dem, säger Lars-Olof.

Fåglar och natur

Dem i det här fallet betyder stjärtmesar. Och det är just fåglar som Lars-Olof främst tycker om att fotografera. Men han riktar även linsen mot andra delar av naturen när tillfälle dyker upp. Vid stundande midsommar ska han åka upp till norska Lofoten och räknar med att då få med sig ett antal naturbilder hem igen.

Det händer titt som tätt att den rutinerade fotografen skickar in tävlingsbidrag till AT:s Månadens bild men detta är första gången som han vinner.

Tålamod som gäller

Han säger att det, precis som för fiskaren, är viktigast att man som fågelfotograf har en rejäl dos tålamod.

– Man kan ta sig till en plats där man tror det finns fågel och sen är det bara att vänta och vara beredd när chansen kommer.

Utöver att skicka in sina verk till Månadens bild publicerar Lars-Olof även en del bilder för vänner och bekanta på Facebook. Han har också som mål att producera ett antal bilderböcker med sina foton.

Lars-Olof vinner utöver äran också ett presentkort på 250 kronor.

I tisdagens AT kan du se de tre bilder som fått hedersomnämnande.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.