Foto: MIKEY LENNARTSSON

Tuffare bana väntar världseliten i Vårgårda

Cykel

Vårgårdas världstour-tävlingar närmar sig. Den 17-18 augusti är det dags, och tävlingsledare Hans Jönsson i Vårgårda CK har en del nyheter att bjuda på.
– Vi kör lagtempot på lördag och linjeloppet på söndag, säger han.

Det är mindre än två månader kvar innan Vårgårdas World Tour går av stapeln – och arbetet med att få alla bitar på plats är i full gång.
I år kommer de aktiva få stifta bekantskap med nya bansträckningar, såväl vad gäller lagtempot som linjeloppet.

En nyhet är att en femtedel av linjeloppet avgörs på grusvägar, och därmed blir Vårgårdas linjelopp ett av de tuffare i World Tour.
– När vi pratat med proffsstallen och de aktiva har dom haft en önskan om att antingen ta bort gruset helt eller öka på, så att säga. Vi har valt att göra det senare. Eftersom cyklisterna är så pass jämna i världstoppen har det varit svårt att gå loss i ett tidigt skede, säger Jönsson och utvecklar vidare.
– I och med att det nu blir fler sträckor på grus hoppas vi att det ska bli en mer utslagsgivande tävling och att tjejerna ska kunna ”spräcka upp fältet” och göra det lite mer publikvänligt.
Av den 15 mil långa banan kommer cirka tre av dessa att trampas på grusvägar.

Totalt ska åkarna passera åtta gruspartier varav två i rejäla uppförskörningar, där en av backarna har 17 procents stigning.
– Detta kommer antagligen att bli ett av, om inte det tuffaste, loppet på damernas tour. Att vi i Vårgårda ska bjuda på det känns fantastiskt kul, säger Hans Jönsson.

Kortare lagtempo
Sedan tidigare är det klart att SVT direktsänder såväl linjelopp som lagtempo.
– En anledning till att vi flyttar lagtempot till lördagen är att det blir en kostnadseffektivisering av tv-produktionen och att det passar bättre i tablån, säger Jönsson.
– Fantastiskt trevligt också att vi får med Herrljunga i sändningen, vilket mottagits väldigt positivt i Herrljunga, lägger han till.

Med anledning av det tajtare schemat kommer lagtempot kortas ner till 36 kilometer. Publiken kommer också få se en annorlunda bansträckning jämfört med tidigare.
– Dels blir det kortare, dels kör vi inte via Hägrunga. Men det blir målgång på Kungs- gatan i Vårgårda som vanligt, säger Hans Jönsson till sist.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.