Lurade släkting på över 200 000

Alingsås

En god man i Alingsås döms av tingsrätten för trolöshet mot huvudman. Det efter att under två år genomfört egna köp och uttag av huvudmannens pengar till ett sammanlagt värde av mer än 220 000 kronor.

AT har tidigare skrivit om åtalet mot den kvinna som verkat som god man åt en äldre släkting. Kvinnan som är i 50-års åldern hade uppdraget i fem års tid. Men det var under de sista två åren, 2015–2017, som kvinnan begick brottsliga handlingar mot sin huvudman.

Brottsoffret är en äldre kvinna som efter en stroke varit handikappad och har därför en placering på ett boende med personal. Kvinnans ekonomi har dock skötts av släktingen.

Tingsrätten skriver i sin dom att brotten inleddes när den gode mannen själv fick stora problem med den egna ekonomin, med skulder hos kronofogden som följd, men också depression.

200 tillfällen

Kvinnans snedsteg inleddes 2015 när hon inte lämnade in en årlig redovisning till överförmyndigaren 2015 för sitt gode mansuppdrag. Under de två åren som följde ska hon sedan vid 200 tillfällen tagit ut pengar eller nyttjat kort som tillhört släktingen. Det rör sig om uttag till ett värde av cirka 70 000 kronor och egen konsumtion till ett värde av cirka 150 000. Totalt handlar det om drygt 220 000 kronor.

Obetalda kostnader

Brotten upptäcktes när det uppdagades att den handikappade kvinnan hade obetalda hyres- och vårdkostnader på 150 000 kronor, som den gode mannen inte betalat.

Under tingsrättsförhandlingar i Alingsås har kvinna erkänt vissa av handlingarna men nekat till brott som rör transaktioner före ett visst datum.

Betala skadestånd

Tingsrätten finner henne dock skyldig till brottet trolöshet mot huvudman hon ska nu betala skadestånd till den äldre släktingen på motsvarande belopp som hon lagt i egen ficka.

Rätten bedömer dock inte kvinnans brottslighet som grov då det handlat om många olika transaktioner och ett ”impulsartat” nyttjande av huvudmannens ekonomi. Då kvinnan är ostraffad och inte bedöms fortsätta med någon brottslig gärning slipper hon fängelse. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter.

Målsägande har numera en ny god man och är skuldfri.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.