Arkivbild: AT

Ingen ersättning för åldringar

Alingsås

De åtta äldre personerna som lurats av en norsk takläggare, blir utan kränkningsersättning.
Det har Högsta domstolen nyligen beslutat.

När AT senast rapporterade om fallet beskrev de åtta målsägandenas advokat Ingemar Gross brotten som ”fullkomligt avskyvärda”.

Den norske takläggaren riktade nämligen in sig på äldre människor som han kontaktade och påstod att deras fastigheters tak behövde
åtgärdas. Men så var inte fallet och mannens uppsåt var bedrägligt.

Lurat till sig pengar

Han har insisterat att de äldre ska åka med honom till bankkontor eller bankomat och hämta ut stora summor kontanter. I vissa fall hundra­tusentals kronor. Vid ett tillfälle har han även stulit en värdefull myntsamling.

Enligt domen i Hovrätten fälldes han för sina gärningar i Alingsås, Lerum, Skövde och Västra Frölunda med ett fängelsestraff på två år för grovt bedrägeri och stöld. Han ska också utvisas.

Men då flera av de drabbade vittnat om att de har skämts och några har även angett att de skrämts av det inträffade, så fanns en sak kvar att ompröva för rättssystemet. Nämligen om de äldre hade rätt till ekonomisk ersättning för kränkning.

Hovrättsdomen
fastställs

Nu har Högsta domstolen gett sin syn på ärendet. Domstolen medger gärningsmannens förslagenhet, men anser inte att han kränkt brottsoffrens integritet. Gärningarna innefattar alltså inte något angrepp på målsägandenas person, frihet, frid eller ära, enligt rätten.

Hovrättens dom fastställs därmed.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.