• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    HITTA UT-KONTROLL. Det finns två checkpoints hittills på Flaskberget. I nästa vecka sätts fem till ut i det här området, på båda sidor om Vänersborgsvägen.
  • Foto: PRIVAT
    VAN LÖPARE. Samuel Trevena har sprungit mycket i norska berg.

Allt fler hittar ut i Vårgårda

Vårgårda

Friskvårdsprojektet Hitta ut har lockat ännu fler än i fjol i Vårgårda kommun. En av dem är Samuel Trevena, som tog 61 kontroller på en och samma dag! Nu sätts tolv nya kontroller ut.

Det är nu snart tre månader sedan årets omgång av Hitta ut drog igång och det pågår i ytterligare tre månader. Redan har fler deltagare registrerat sig jämfört med hela fjolårssäsongen.

– Det är 634 personer hittills. I fjol var det 594 registrerade, säger Göran Frisk i OK Kullingshof, den lokala arrangören.

Minst lika många antas leta kontroller, checkpoints, utan att registrera sig.

”Fantastiskt”

I onsdags ägnade Samuel Trevena åtta intensiva timmar åt att springa runt till de 61 kontroller som finns i Vårgårda, Hägrunga och Stena­torp. Han gillar idén med Hitta ut.

– Det är ett fantastiskt erbjudande och personerna bakom det gör ett bra jobb, säger han, som nyligen flyttade hem efter flera år i Norge.

– Mina föräldrar har varit med i Hitta ut både förra året och i år. Så jag började kika på om jag kunde ta alla kontrollerna på en dag. Jag tycker om sådana projekt, fortsätter Samuel Trevena, som inte har orienterat sedan skoltiden på Sundler och Gullhögen.

Han utgick från föräldra­hemmet i Kvinnestad och avverkade de 61 kontrollerna på sju timmar och 58 minuter. Det blev en sträcka på 52 kilometer.

– Jag har hållit på med bergslöpning och ultralöpning i Norge och tränar nu för Ultravasan i augusti, säger Samuel Trevena.

Nya kontroller

Den första juli sätts tolv nya kontroller ut, dels på Kesberget, dels på Flaskberget i Vårgårda.

– Det är för att hålla intresset vid liv. Många tar ju ganska många kontroller i början, säger Göran Frisk i OK Kullingshof.

Statistiken visar att kontrollerna i tätorten Vårgårda är de mest besökta. 42 personer har besökt alla 83 som hittills varit tillgängliga. Göran Frisk framhåller att det är väldigt varierande natur i de olika Hitta ut-områdena och slår ett extra slag för såväl Nårunga som Stenatorp och Ljungås.

Den 12 augusti plockas kontrollerna i Hägrunga och vid golfbanan in på grund av rådjursjakten och i år avslutas Hitta ut-säsongen i Vårgårda den 29 september, strax före älgjakten.

Priser lottas vid några tillfällen ut bland dem som registrerat sig på Hitta uts hemsida eller i appen. Kartor finns bland annat i kommunhuset, på Tånga heds camping och i Kullingshofsstugan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.