• Foto: Susanna Novarino
    "Rök för fullt". Synen som mötte Susanna och Christian vid grillplatsen.

Brandman fick eldvittring på cykelturen

Alingsås

Onsdagskvällens cykeltur tog en oväntad vändning när brandmannen Susanna Novarino lyckades nosa upp en grillplats i Skår som höll på att fatta eld.
– Det känns fint att jag besparade mina kollegor ett nattlarm, säger hon.

– Jag och min man Christian var ute och cyklade när jag fick känna en brandlukt som gav mig onda aningar. Man känner skillnad på grillrök nämligen. Så vi cyklade upp mot grillplatsen vid vattnet och såg att den var övergiven. Eldstaden och sittstocken bredvid pyrde för fullt. Så vi slängde ner stocken i vattnet och tog våra vattenflaskor och sprang upp och ner från sjön för att släcka.

Susanna sommarjobbar som brandman och examen i säkerhets- och räddningsarbete ligger bara en termin bort. Men det här var första gången hon fick användning av sina kunskaper i vardagslivet.

– Det luriga var att stocken låg i gräs, torra löv och barr. Hade det fått fortgå i någon timma så hade det nog tagit sig ordentligt i marken. Det värsta scenariot hade ju varit att en skogsbrand uppstått, säger hon.

Slarvar med släckningen

Susanna tror inte att folk inser konsekvenserna av att inte släcka ordentligt efter sig.

– De tänker nog att glöden håller sig inom eldstaden men så är det ju inte. Så länge den glöder så äter den sig vidare på allt som är brännbart. Speciellt lurigt är det om det blåser lite också, vilket det gjorde i onsdags.

Hur kändes det att få nytta av dina kunskaper ”i verkliga livet”?

– Det kändes himla bra faktiskt.

Var det annorlunda än på jobbet?

– Jag fick tänka lite mer kreativt nu när vi inte hade någon utrustning. Men det var en enkel insats tack vare att vi upptäckte elden i tid.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.