Foto: MARCUS LÖFSTRÖM Anders Hurtig (t.v.) och Lennart Svahn (t.h.) har kontroll på det mesta inför Gothia Cup nästa vecka.

Duo med koll på läget inför festen

Fotboll

Gothia Cup landar snart i Alingsås igen.
Med bara dagar kvar till världens största ungdomsturnering, känner sig arrangörerna redo för uppgiften som väntar.

Anders Hurtig, ansvarig för Gothia Cup i Alingsås, samt Lennart Svahn som agerar kommunikations- och logistiknav mellan Alingsås och Göteborg, slår sig ner på den mer skuggiga delen av Mjörnvallens läktare.
Det är fortfarande några dagar kvar till skarpt läge och ska man tro herrar Hurtig och Svahn har man tagit med sig många lärdomar från fjolåret.
– Framförallt har vi lärt oss att inte överarbeta saker och ting. Vi såg förra året att vi kunde genomföra det här arrangemanget med hjälp av kommunen och ideella krafter och ville verkligen göra det så bra som möjligt, så vi överarbetade lite. Det ska vara lika bra i år ändå, påpekar Hurtig och får medhåll av Svahn:
– Vi gjorde många saker förra året som vi inte kunde räkna in ekonomiskt, saker vi bjöd på i princip. Det måste vi vara försiktiga med, folk tröttnar till slut om inte föreningarna får ekonomiskt utbyte av Gothia. Alla föreningar är inbjudna att hjälpa till men tyvärr har vi fått kalla in personal från Göteborg för att bemanna vissa skolor.
Så föreningarna har inte nappat?
– Dels är det väl så, men sedan är det inte heller jättebra betalt om man inte engagerar sig i kioskverksamhet och sånt ordentligt. Där har vi lärt oss mycket, mindre godis och mer mat, mackor, bullar och dricka.

Spelområdena i år är Noltorpsvallen, Mjörnvallen och Gerdskenvallen, och Anders Hurtig menar på att de tre inblandade föreningarna i just den frågan löser sin uppgift galant.
– KIK, Gerdsken, vi i AIF och Alingsås FC sköter sina områden utan problem. Alla var dessutom med förra året och vet vad det handlar om, säger Hurtig.
– Sedan har vi Alingsås Idrottsklinik med oss även i år, dom skötte den biten hur bra som helst i fjol så nu kan vi verkligen släppa det och inte oroa oss, fyller Lennart Svahn i.
Vad tyckte Gothia själva var det viktigaste ni skulle trycka på till årets turnering?
– Det genuina i stan, närheten till allt. Göteborg är så stort, säger Svahn.
– Och även relationen till kommunen. I Göteborg har dom det mycket jobbigare med allting, medan vi i Alingsås kan visa att detta är något kommunen verkligen vill. Det gör dom i år med, även om det är lite mer begränsat än tidigare, påpekar Hurtig snabbt.
Ser Gothia Cup Alingsås som något långsiktigt utöver de tre år ni skrivit på för?
– Absolut, det skulle förvåna mig mycket om vi inte hade Gothia Cup i Alingsås även efter 2020, säger Svahn.

En nyhet till årets arrangemang, som inte kommer gå Alingsåsborna obemärkt förbi, är satsningen på live-sända matcher. Kameror är uppsatta på fem olika spelplatser i stan vilka kommer direktsända matcher på webben och även på den storbildsskärm som är uppsatt på Lilla torget.
– På den stora skärmen visar vi bara en match i taget men på nätet kan man se alla matcher. Gothia har bjudit på detta, 30 kameror totalt är uppsatta i turneringen och vi i Alingsås har fått fem av dom. Dom kommer även sitta här efter turneringen så lagen som spelar på planerna kan spela in sina matcher och se på i efterhand, säger Lennart Svahn.
– Första året hade vi två tjejer som skötte det exemplariskt på egen hand, men nu har vi dessa kameror som följer bollen och zoomar in när det närmar sig mål. Riktigt häftigt, påpekar Anders Hurtig.

Av de åtta lagen som totalt anmält sig till Gothia Cup från Alingsåshåll i år, har sju hamnat i just Alingsås.
Ett medvetet val från arrangörerna, berättar man.
– Niklas Freiholz som sköter lottningen från Gothias sida frågade om vi tyckte vi skulle ha många lokala lag här, och då sa vi ja. Det var säkert några som ville spela i Göteborg, men vi tackade ja till det. Dessutom är det jätteroligt att vi har så många lokala lag med i år jämfört med i fjol, säger Anders Hurtig.
– Och vi ville helst spela i Alingsås på grund av att många föräldrar är engagerade i arrangemanget här i stan också, fyller Lennart Svahn i.
Det är några dagar kvar nu, är ni i fas med allt?
– Vi ligger bra till. Material är på väg och arrangerande föreningar är med i matchen på ett bra sätt, säger Lennart Svahn.
– Sedan är det trots allt så när vi tittar på andra arenor i cupen och jämför med vad vi har här i Alingsås, ja då har vi något fantastiskt vackert. Det säger lagen som kommer hit också, dom gillar verkligen att komma till Alingsås och spela fotboll, påpekar Anders Hurtig slutligen.

Mer inför Gothia Cup-festen i fredagens tidning:
– Hålltider, grupper och spelplatser för alla lokala lag
– KIK:s Malin Carlsson är redo
– P-A Eliasson i Gerdsken ser Gothia som en viktig upplevelse

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.