• FOTO: Urban Kärvling
    GJUTIT NYTT GOLV. Kyrkoherde Esbjörn Särdquist och kyrkogårds- och fastighetsföreståndare Joachim Persen är glada att man kommit till rätta med hussvampen.
  • FOTO: Urban Kärvling
    VARIT STÄNGD. Södra Härene kyrka har sanerats från hussvamp. Besökarna kommer att känna igen sig, då kyrkan återställts i samma skick.

Kyrkan sanerad från hussvamp

Södra härene

I fjol drabbades Södra Härene kyrka av hussvamp. Det var ett hårt slag för bygden. Barndop och en planerad konsert med bluegrassbandet Blue Mountain Band fick flyttas. Nu är kyrkan sanerad och ett nytt betonggolv har gjutits.

I snart ett år har Södra Härene kyrkan varit stängd. Under tiden som arbetet med sanering och golvläggning pågår är inventarierna magasinerade.

– Det är en helt annan känsla att vara i kyrkan när bänkar, altare, predikstol och alla andra inventarier är borta, säger kyrkoherde Esbjörn Särdquist.

Intakt kyrka

Det var Joachim Persen, kyrkogårds- och fastighetsföreståndare, som i fjol tvingades lämna det tråkiga beskedet att kyrkan drabbats av hussvamp.

– Jag upptäckte fukten och anlitade en firma, som konstaterade att det var hussvamp. Det är inte hälsofarligt att andas in, men svampen förstör virket. Det är också viktigt att kontrollera att svampen inte gått upp i trätaket och att murverket inte påverkats, säger Joachim Persen.

Det hade det inte gjort.

Problemet vid renovering av kyrkor, som den i Södra Härene, är att byggnaderna är kyrkliga kulturminne och därför kräver stor aktsamhet i renoverinsarbetet.

– Så långt som möjligt måste vi återställa kyrkan i det skick den var innan vi påbörjade arbetet. Vi fick till slut tillåtelse att gjuta betonggolv i kyrka, säger Esbjörn Särdquist.

Under betongen har det använts skumglas, som är ett lätt fyllningsmaterial som dränerar bort fukt. Konstruktionen luftar golvet under­ifrån och gör att man undviker att hamna i samma situation igen.

– Ovanpå betongen ska det läggas trägolv, säger Joachim Persen.

Mest kända kyrkan

Södra Härene kyrka stod klar år 1910 och har i stort sett inte ändrats sedan dess.

– Här finns inga hemligheter, kyrkan är som den alltid varit. Den är helt intakt och den mest kända av alla våra kyrkor, då många trafikanter på E 20 ser den när de kör förbi, säger Esbjörn Särdquist.

Under framför allt vägkyrkoveckan, som arrangeras årligen, stannar folk till vid Härenegården och kyrkan.

Arkitekt var Gustaf Améen. Han var en av landets mest framträdande kyrkoarkitekter och ritade bland annat kyrkorna i Gustafsberg, Örnsköldsvik och Ockelbo samt entrén och uppgången till tornet Kärnan i Helsingborg.

Södra Härene kyrka är en av få i Skara stift som har jugendinredning.

– Det är skönt att arbetet kommit så långt, att vi nu kan se fram emot att snart använda kyrkan igen. Det betyder mycket för verksamheten, då kyrkan har en central plats i bygden, säger Esbjörn Särdquist.

Om tidplanen håller, och inget talar emot detta, öppnas kyrkan i höst.

– Vi räknar med att kyrkan ska kunna användas igen i september/oktober, säger Joachim Persen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.