Foto: JENNY SCHAGERLIND
MINGEL. Jan-Erik och Marie Nilsson besökte den nya utställningen i slottet under vernissagehelgen. Här i samspråk med två av konstnärerna; Britta Arvidsson (tvåa från vänster) och Maria Lager (längst till höger).

Ny konst i unikt hus

Alingsås

Samlingsutställningarna i Nolhaga slott går nu in i andra ronden.
Sex nya konstnärer har tagit plats i slottet.
Allt från drömmiga skulpturer till ledsna clowner möter besökaren.

Som en del i Alingsås 400-årsjubileum öppnade Nolhaga slott åter för konstutställningar i maj. De sex första konstnärerna har nu flyttat ut och gett plats åt sex nya.

– Det är viktigt att huset lever! Det finns inte många sådana här hus. Jag är lite förundrad över att det inte är aktiviteter här hela tiden, säger Donald Rådberg, en av de alingsåsare som besökte slottet under den gångna
vernissagehelgen.

Hoppas på fortsättning

Han får medhåll av de två utställande konstnärer som fanns på plats vid AT:s besök på söndagen – Britta Arvidsson och Maria Lager.

– Jag älskar Nolhaga slott, så jag är jätteglad över att få ställa ut här. Det har ju varit en konsthall sedan 70-talet men stängde för 16 år sedan. Alla besökare uttrycker en väldig glädje över att slottet har öppnat för konstutställningar igen. Vi hoppas att det får fortsätta så, säger Britta Arvidsson.

– Jag ställer ut mycket på olika håll, men det är extra roligt att få vara på hemma­plan, instämmer Maria Lager. Och att få komma in i den här unika miljön, med knarrande golv och estetik. Här blandas nutid och historia.

Tredimensionellt

Tillsammans med fyra andra Alingsåskonstnärer – Boris Buchard, Maria Hallström, Barbro Melin och Barbro Kanski – har de blivit inbjudna av Alingsås kommun att ställa ut sin
konst på slottet till och med den 5 september.

Alla sex sysslar med måleri, fast i olika tekniker och med olika motiv. Besökarna möts av allt från Barbro
Melins natursköna Alingsås­motiv till Boris Buchards stilleben i airbrush, många av dem förvillande lika foto­grafier.

Maria Lager har, som hon själv säger, låtit en del av sin konst bli tredimensionell på senare tid. Målningar kompletteras med skulpturer, alla i blåa och rostfäragde toner och alla med mycket symbolik.

Vad döljer vi?

– Jag ser fåglar som budbärare, men samtidigt vill jag ju att min konst ska vara öppen för tolkningar, säger Maria.

Britta Arvidsson ställer ut clowner där mungiporna pekar neråt.

– Några av dem målade jag 2012 då jag gick igenom ett sorgearbete, och några är nygjorda, berättar hon. Vad är det vi döljer där bakom våra masker? Vi kanske tror att de människor vi möter mår jättebra, men vad vet vi egentligen om varandra?

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.