Tyckare: Gabor Hacker

Tyckt.

I maj månad presenterades två stycken vägvisande rankninglistor över företagsklimatet och grundskolan i Sverige. Det var Svenskt Näringsliv och Lärarnas Riksförbund som lade fram 2019 års kommunrankninglista över hur kommuner samverkar med företag på orten samt hur huvudmannen för skolan sköter sina åtaganden. Man skall alltid vara försiktig när man analyserar denna typ av mätningar både ur ett negativt eller positivt perspektiv. Det ligger självklart prestige i mätningarna så kommunerna kan inte helt blunda för resultaten. Det är ändå en indikation på vad som är bra och vad som bör utvecklas.

Vårgårda kommun har en lång tradition av företagande. Starka och innovativa företag är livsnerven i ett samhälle. Både stora och små företag behövs! Det är där olika typer av jobb skapas och det är där vi medborgare kan vara en viktig del av samhället. Arbete är den bästa medicinen att hålla utanförskap borta. Den 21 maj presenterade Svenskt Näringsliv 2019 års företagsrankning. Vårgårda har i många år varit högt rankade, men i år gick man upp som en sol och placerade sig i topp. En anmärkningsvärd prestation som är värd att nämnas. Det är ett långsiktigt men också ett strategiskt arbete som ligger bakom framgången. Vårgårda kommun,
Center of Innovation (COI) och duktiga företagsledare har tillsammans skapat en plattform där företagande kan frodas.

Kommunen och COI hjälper till att skapa bästa tänkbara förutsättningar för att
starta, växa eller utvecklas som företag. När alla pratar positivt om Vårgårda­andan uppstår en mental domino­effekt! De inblandade blir lösningsfokuserade istället för problemfixerade.
I cykelmetropolen Vårgårda har den gula företagsledartröjan åkt på. Nu gäller det att vi bevakar vår topposition för vi kommer bli ett jagat byte där andra kommuner slåss om den åtråvärda pallplatsen. Bra jobbat
alla duktiga medarbetare som bidragit till att samverkan mellan kommun och näringsliv fungerar så bra.

Utbildning och arbete lever i symbios med varandra. Skolan står för företagens kompetensförsörjning. Tyvärr går inte Vårgårda grundskolas resultat i takt med Svenskt Näringslivs rankning. I Lärarnas Riksförbunds (LR) senaste mätning den 6 maj sjönk Vårgårda ned som en pannkaka. Vår kommun placerar sig på 277 plats utav 290 kommuner. En placering som vi ALLA måste hjälpas åt att ändra på. Det är lätt att leta syndabockar när nedslående resultat presenteras. Speciellt när yrkesskickliga, engagerade och stolta lärare kämpar varje dag för att ge våra unga medborgare kunskaper och ett hopp om en ljus framtid. Lärarprofessionen är ett av samhällets viktigaste men också svåraste yrken. Vi har inte råd med att människor blir marginaliserade efter sin skolgång. Det är ett stort nederlag både för individ och samhälle när elever lämnar skolan med stora kunskapsluckor.

Jag skulle önska att Vårgårda kommun gör en nystart med ett skolupprop där vi långsiktigt vänder utvecklingen och gör det till något riktigt bra. Varför inte skapa en motsvarighet till Center of Innovation COI där vi stolt kan presentera Center of Education COE. En plattform för lärande! Uppropet måste involvera alla i vår kommun. Beslutsfattare, kommunledning, skolledning, pedagoger, elever, föräldrar och näringsliv. Vi måste undanröja de negativa mentala spärrarna och prata gott om vår skola. En långsiktig handlingsplan måste presenteras för att sedan implementeras i ALLA led. Kompetensen att utveckla Vårgårdas skolor finns och nu gäller det att vi tillsammans antar utmaningen att klättra rejält uppåt på rankningslistan.

Vårgårdas vision 2027 är en befolkning på 13 000 invånare. Arbetstillfällen, skola och bostäder är viktiga samhällsfunktioner som är avgörande för människors val av ny bostadsort.

Kanske har vi två solar som går upp inom några år?

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.