Foto: Katrin Niklasson
EVIG KÄRLEK. Kommer gångbron mellan torgen bli fylld av kärleksförklaringar framöver? I så fall kanske kommunen måste titta närmare på de problem hänglåsen kan orsaka.

Nu finns kärlekslåsen i Alingsås

Alingsås

De finns på broar världen över, kärlekslåsen, och nu också i Alingsås. Än så länge är de förhållandevis få, men blir det en explosion av kärleksförklaringar på gångbron mellan Stora torget och Lilla torget kan det komma att bli problem.

Närmare en miljon hänglås innebar en för stor tyngd för räckena på Pont des Arts i Paris, kanske den mest kända platsen för kärlekslås, så 2015 påbörjades bortplockningen av låsen.

Även i Sverige har kärlekslåsen orsakat problem. Under försommaren rapporterade Mitt i om att Stockholms stad ville stoppa uppsättning av lås på Västerbron av säkerhetsskäl, då låsen kan orsaka rost och bli farligt tunga, som i Paris.

I Alingsås är det dock än så länge inte någon fara på taket. De hänglås som förälskade par satt fast på bron för att sedan kasta nyckeln i vattnet, som en symbol för evig kärlek, är än så länge få.

Relativt nytt fenomen

– Vi har inte pratat så mycket om frågan än, eftersom fenomenet är relativt nytt. Men vi får följa det hela och blir det problem får man agera efter det, säger Markus Thunberg, avdelningschef på kommunens gatu- och parkavdelning, och fortsätter:

– De problem jag kan se att det skulle kunna handla om är rost eller den estetiska aspekten, att det kanske förfular. Men företeelsen i sig är ju fin, tycker jag!

För ett år sedan skrev AT om att den då åtta år gamla alingsåsaren Lovisa Nordlander författat ett mail till kultur- och fritidsförvaltningen med förslag om ett kärleksträd med metallstänger, som skulle fylla precis den funktion som bron nu gör, alltså vara en plats för förälskade att placera sina kärlekslås.

Idén lever kvar

Johan Edgren, verksamhetschef för kultur- och fritidsförvaltningens avdelning kultur, turism och evenemang, berättar att Lovisas idé fortfarande lever kvar

– Det är inte glömt och vi vill absolut göra något av det förslaget, även om det inte finns något konkret just nu, säger han, och fortsätter:

–  Det vi behöver göra är att lägga in det i budgeten för 2020. Där är det mycket som ska få plats, men jag kommer prata mig varm för detta. Det känns speciellt roligt för att det är en ung alingsåsare som kommer med förslaget.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.