Foto: MIKAEL SVENSSON

AIF jagade bort hemmaspöket – vann derbyt mot GBK

Fotboll

Hemmaspöket är ett minne blott för Alingsås IF. Och vad passade bättre än att spräcka segernollan i derbyt mot Gerdsken?
2–0 (2–0) slutade matchen på fredagskvällen.

– Jag tycker att vi är det bättre laget i matchen sett över 90 minuter plus tillägg. Gerdsken skapar chanser på sin fysik, inte för att dom är ett bra fotbollslag, säger AIF-tränaren Niklas Klingberg.

När AIF och GBK möttes i våras vann grönt en jämn tillställning med 1–0. Målskytt då var Oliver Östlind.
Samma spelare öppnade också upp målskyttet på Mjörnvallen efter elva minuter. Den eminenta passningen stod Joakim Berg för. Med en en svepande crossboll hittade han Östlind som lobbade in bollen i nät.

Stärkta av 1–0-målet trummade hemmalaget på, och bara två minuter senare fick man jubla igen.
Andreas Glännbros precisa frispark hittade Hampus Nilssons panna och 2–0 var ett faktum.

Efter Nilssons mål hade hemmalaget fortsatt initiativet, men ju längre halvleken led desto mer tog GBK över.
Man skapade chans på chans och tryckte tillbaka hemmalaget ordentligt, men den vikarierande AIF-målvakten Calle Skoglöv var omutlig.
Om han inte själv räddade hade han målställningen till sin hjälp.

– Dom är väldigt aggressiva och vi matchar inte deras fysiska spel under en period där, och vi pratade i paus om att rätta till vissa taktiska bitar. Dom föll också väl ut och vi kontrollerar som jag ser det den andra halvleken väldigt bra. Vi får dom ur rytm och då är mycket vunnet, säger Niklas Klingberg.

I början av andra förväntade nog sig många i den rätt så stora derbypubliken en anstormning från Gerdsken. Den uteblev dock, åtminstone till en början.
Istället var det AIF som var ytterst nära att öka på ledningen direkt i inledningen.

Gästerna ägde sedan en del boll, men hemmalaget försvarade sig väl och låg rätt i positionerna. Den farligaste chansen, eller chanserna, kom med kvarten kvar när det blev fullständig kalabalik i AIF:s straffområde.

Med tio minuter kvar fick inhopparen Robin Andersson en högklassig möjlighet att stänga matchen då han i fritt läge bara skulle placera bollen förbi Erik Andersson. Denne svarade i det läget för en utmärkt reflexräddning och det blev inga fler mål i matchen.

Lars-Petter Björk, tränare i GBK, var av förklarliga skäl besviken efter slutsignalen.

– Det är den vanliga gamla visan. Vi är inte riktigt med i början och släpper in två mål, där ett av dom är en intränad screening-variant från AIF. Sen tar vi över och skapar chans på chans, utan att lyckas göra mål. Klart att det är frustrerande. I mitt tycke spelar vi en bättre fotboll än vad dom gör, samtidigt som jag inte vill ta ifrån AIF någonting. Dom spelar smart och lyckas förvalta sina chanser på ett bättre sätt än vad vi gör.  

  • Christian Stål
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.