Foto: PRIVAT
TOPPTRION. Segraren Jack Krantz Björnberg i mitten med tvåan Thomas Johansson till vänster och trean Joakim Ståhl till höger.

Äntligen SM-guld för Jack

Herrljunga

Jack Krantz Björnberg tog ett efterlängtat SM-guld i modellsegelflyg den gångna helgen.
– I år stämde allt, säger han.

28-årige Jack Krantz Björnberg, Herrljunga Modellflygklubb, tävlar i klassen F3B, som kan beskrivas som racing inom modellsegelflyg.

Han har tidigare kommit trea flera gånger i svenska mästerskapen, men nu lyckades han besegra de värsta konkurrenterna Thomas Johansson och Joakim Ståhl, båda från Örebro.

– De är duktiga men i år stämde allt för mig. Vi låg lika inför söndagens speedomgång och det är jag ganska bra i, så jag visste att jag hade en bra chans, säger Jack till AT.

Tuff konkurrens

SM-tävlingen pågick i Örebro under lördagen och söndagen. Vädret var varmt och vindarna svaga, vilket gav jämna och goda förutsättningar för alla i startfältet och därmed en tuff konkurrens om pallplatserna.

Av tävlingens elva deltagare hade sex nästan samma poäng inför söndagens avslutande och avgörande tävlingsmoment, hastighet (speed). De två andra momenten i F3B är uthållighet och distans.

Jack Krantz Björnberg vann två av söndagens fyra omgångar i hastighet. Deltagarna flyger sina modellflygplan, utan motor, fyra gånger fram och tillbaka utmed en 150 meter lång bana på kortast möjliga tid.

– Min bästa tid var 14,46 sekunder, säger Jack och fortsätter:

– Det handlar om att kunna läsa av termikvindarna vid start.

Som startmetod använder man sig av speciellt tillverkade elvinschar. Det är viktigt att få med sig mycket fart i starten.

Siktar på VM

F3B kräver såväl uthållighet som snabba beslut. Jack säger att han tävlade avspänt den här gången.

– Jag hade inte större förväntningar egentligen.

Sverige tillhör den internationella eliten inom F3B med flera pallplatser, inklusive guld, såväl individuellt som i lag under de senaste tio åren.

Jack Krantz Björnberg var med i VM som pilot för två år sedan. I år tackade han nej av familjeskäl, men siktar på nästa VM, som avgörs 2021 i Danmark.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.