Tyckare: Lasse Påfvelsson

Tyckt.

Jag måste fortsätta spinna vidare på mina tankar nu och då.
Varje människa är unik i sig och formas utifrån miljön som hon eller han lever i, samt påverkas av ny teknik.
I min folkrörelse träffades man fysiskt, det började med 4H och jordbrukets ungdomsförbund (JUF) där ALLA ville bli medlemmar när man blivit 11 år (i min landsbygdvärld).
Där jobbade vi mycket med föreningsteknik, styrelsefunktioner, kommitteer och utskott. Det var aldrig problem då att få ungdomarna att engagera sig till olika uppdrag. Man fick lära sig om Naturen, Närliggande Geografi, Dansutbildning, Självhushållning, Trädgårdsskötsel, och Idrott och fysiska övningar för Hjärta och Hjärna.
Det känndes självklart att deltaga i samhällsbyggandet på olika nivåer inte minst på det idrottsliga planet. Vi hade här i Bjärke, ett mycket stort antal ungdomsföreningar.

Nu kommer vi in i den NYA folkrörelsen!
Det är viktigt är att förstå att världen förändras och moderniseras hela tiden.
Tack vare forskning, teknikutveckling och förståelse för det nya har idag folkrörelsen kommit in i en helt ny fas, där vi komuniserar på ett helt nytt sätt. Jag säger inte att det är fel, det är helt nya framgångar för vårt liv på jorden, då allting går så mycket snabbare med den nya digitala tekniken. Teknikutvecklingen kan vi inte stoppa, den är i de flesta lägen positivt för vårt leverne.

Vi får inte glömma Människan och Människans behov av fysisk kommunikation.
Har man levat med och bland djur hela livet som jag gjort, är det fascinerande att konstatera att djuren kommuniserar fortfarande med varandra exakt på samma sätt 2019 som de gjorde år 1950.
Vad har då hänt med människan? Eller vad har vi gått på?
Är detta en ny folkrörelse som kommit in i den NYA tiden?
Den digitala kommunikationen har människan anammat på ont och gott.
Den nya tekniken gör så att vi slipper se varandra i ögonen när vi tycker och påstår. Operatörer, forskare och teknikutvecklare har tjänat stora pengar på den ”utvecklingen”.
Jag tänker, skulle vi bara kunna ta vara på en liten del av den enorma folkrörelseenergin som bara försvinner till ingen nytta när vi skrapar på våra ”plattor” eller smarttelefoner, ja, då skulle vi kunna ha ännu mera öppna landskap som vi älskar, och få sååå mycket tid över att kommunicera fysiskt och lösa problem innan de växer och blir svårhanterliga.

Jag önskar en förändring så vi får fler ungdomar som engagerar sig i förening och samhällsutvecklingen så att vi får en mer fysisk folkrörelse tillbaka. Jag ser ständigt fram emot ny teknik rätt använd för människans skull.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.