Foto: MIKAEL SVENSSON

Drama till sista trampet

Cykel

Vilken rysare det blev! Italienskan Marta Bastianelli knep förstaplatsen i linjeloppet med minsta möjliga marginal. 

Vid klockan 11 på söndagen trampade de drygt 150 åkarna iväg den 145 kilometer långa banan, som först tog cyklisterna en sväng bortom Nårunga, för att sedan snävas av i tre kortare och tre längre varv där en klättring uppför Hägrungabacken var inkluderad i samtliga.
 
Lokalpatriot
 
I tältet på Murartorget återfanns kommunalråd Bengt Hilmersson (C), som betraktade världscuptävlingen Postnord UCI WWT Vårgårda WestSweden på storbildsskärm.
– Tävlingen är spännande. Men jag är mest stolt över Vårgårdaborna som går man ut huse, säger Hilmersson.
 
Moniek Tenniglo, som kör för Mitchelton Scott, gick ut på sista varvet med 18 sekunders ledning. Som mest hade holländskan 40 sekunder tillgodo. Precis efter sista grusdelen vid Tånga hanns hon dock upp och  slutade på en 44e plats, alltså något efter den svenska triathleten Lisa Nordén, som debuterade på världstouren och gjorde en stark insats och kom på plats 42.
 
– Jag hade hoppats kunna hänga med huvudklungan och det lyckades ju nästan hela vägen. Det här har gett mig väldigt mycket erfarenhet och det var jätteroligt att prova på, sa Nordén till Vargarda Cycling.
 
Taktfast handklapp
 
Med 500 meter kvar gick fjolårsvinnaren holländskan Marianne Vos, CCC-LIV, upp i ledningen på Kungsgatan. Men precis före mållinjen kämpade sig italienskan Marta Bastianelli förbi och vann på tiden 3:37:43.
 
”Bra tävling”
 
AT fick, efter hyllningarna och handduksutdelning till medaljörerna signerad Hilmersson, en kort pratstund med Bastianelli.
 
– Det var en bra tävling och jag ingår i ett bra lag. I slutet låg jag bakom Marianne men sedan i spurten lyckades jag gå förbi, sa Bastianelli, och försvann vidare i vimlet.
 
När det gäller övriga svenskor så slutade Sara Penton på plats 50 och Sara Hedberg på plats 57. Hanna Nilsson tvingades dock bryta loppet efter problem med kedja och cykelbyte.
 
Läs mer om cykelfesten i Vårgårdag i tisdagens AT.
  • Mårten Öhman
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.