• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    Skivan med folkmusik från bland annat Ornunga, Asklanda och Nårunga släpptes på fredagskvällen.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    Emma Johansson, Stefan Wingefors, Jenny Gustafsson och Hans Kennemark spelade med stor inlevelse i Ornunga gamla kyrka. Harald Kennemark är utanför bild.

Fartfyllt skivsläpp i Ornunga

ornunga

Den ljumma fredagskvällen dallrade av förväntan när dörrarna till Ornunga gamla kyrka öppnades och besökarna tog plats för att lyssna till låtarna som finns med på den nya skivan Ornunga, med bygdens egen musik.

Folkmusikerna Jenny Gustafsson, Hans Kennemark, Stefan Wingefors, Emma Johansson och Harald Kennemark bjöd på en både fartfylld, välspelad och stämningsfull konsert inför drygt 100 personer i samband med skivsläppet. En extrakonsert sattes in senare på kvällen.

Elva av de 16 låtarna på skivan är upptecknade efter spelmannen Johan Albert Pettersson (1852-1937) från Ornunga. De flesta låtarna hade han lärt sig av Johannes Öst i Asklanda, bland andra den som spelas i filmklippet här nedanför. Den har på skivan fått namnet Ornungavalsens syster.

Det är de fem nämnda musikerna som spelar och sjunger på skivan. För arrangemangen står Hans Kennemark. Två låtar har fått texter av Irma Schultz. Ett fylligt cd-häfte med berättelsen om Johan Albert, beskrivningar av de olika låtarna och texterna medföljer skivan.

Skivsläppet var ett av de första inslagen i årets Ornungastämma, som pågår hela helgen. Dagarna är fyllda av konserter, dans, familjeföreställningar och workshoppar.

Läs mer och se fler bilder i Alingsås Tidning på tisdag

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.