• Foto: MIKAEL SVENSSON
  På plats i Storsjön. Starten går för den 25:e upplagan av Horla Triathlon.
 • Foto: MIKAEL SVENSSON
  Väderprognosen hotade med regn men det var uppehåll och 18 grader varmt när vuxenklasserna genomförde Horla Triathlon.
 • Foto: MIKAEL SVENSSON
  Horla Triathlon är både en elittävling och en folkfest för motionärer.
 • Foto: MIKAEL SVENSSON
  Dags att växla från 27 kilometers cykling till 8,1 kilometers löpning.

Hård kamp i Horla – men Jenny var överlägsen

Triathlon

En ny överlägsen seger för alingsåsaren Jenny Nilsson och till slut en klar seger även i herrklassen, där fjolårstvåan Erik Hjertonsson i år drog längsta strået. Så gick det i den 25:e upplagan av Horla Triathlon.

Jenny Nilsson, Dalregementets IF, tog sin femte seger totalt denna sprint-triathlon. Årets tid blev 1:28:01, 19 sekunder långsammare än i fjol.

Hon gav aldrig sina konkurrenter någon chans utan ledde loppet ända från den inledande simningen. Det var dock länge osäkert om hon skulle komma till start.

– Jag har varit i valet och kvalet. SM i medeldistans om två veckor är mitt fokus, men jag kände mig i bra form så det var värt att köra, säger Jenny Nilsson efter målgången, där hon väntar in tvåan Åsa Eriksson, Umara sports club, som går i mål nästan fyra minuter senare.

– Jag vet hur stark Jenny är. Jag såg henne aldrig på banan men jagade på så gott jag kunde, säger hallänningen Åsa, som nu gjorde sin första start i Horla.

Hon låg trea efter cyklingen men sprang om fjolårstvåan Malin Alzén, IK Hakarpspojkarna, efter ungefär halva löpningen.

I herrklassen var det hård kamp om segern mellan Alingsåssönerna Erik Hjertonsson, Team 30K IF, och Jonas Örarbäck, Triathlon Väst. De var i stort sett lika efter cyklingen och kampen avgjordes under den avslutande 8-kilometerslöpningen. Där drog Erik ifrån och besegrade till slut Jonas med 25 sekunder. Bådas tider var utmärkta, 1:19:04 respektive 1:19:29, det sistnämnda cirka halvminuten snabbare än fjolårets segrartid.

– Det var rätt lerigt i ett parti uppe i skogen. Han vågade lite mer där. Han var bättre idag, men jag hade personbästa på alla tre grenarna så jag får vara nöjd med det, säger Jonas Örarbäck.

– Jag var lite fräschare till löpningen i år så jag kunde trycka på där, säger Erik Hjertonsson, som också förbättrade sig i alla tre delgrenarna. Han bor numera i Skövde men växte upp i Alingsås.

De senaste två årens vinnare, Vårgårdabon Stephen Harrison, kom i mål som femma efter att ha avslutat mycket starkt i löpningen. Han var ändå väldigt missnöjd och besviken – på grund av strul med sina simglasögon, vilket gjorde att han missade starten och kom efter redan från början.

Sammanlagt 401 personer deltog i årets Horla Triathlon, varav 76 i ungdomsklasserna och 75 i lagtävlingen.

Läs mer om tävlingen, Harrisons drama och se fler bilder i tisdagstidningen

 • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.