• Foto: Sara Rådman
    Tänker flytta ut. När djursjukhuset flyttar ut vill hundstallet flytta in.
  • Foto: Hundstallet
    Hemlösa Hugo. På hundstallet bor hundar i väntan på ett nytt hem.

Hemlösa hundar kan ha hittat hem

Alingsås

Hundstallet ville etablera sig i Vårgårda men fick nej från kommunen. Nu kanske verksamheten kommer att öppna i Alingsås istället.
– Det här kan nog bli hur bra som helst, säger Hundstallets verksamhetschef Margite Nordenstam.

Den ideella föreningen Hundstallet finns i både Stockholm och Skåne och har länge velat etablera sig i Västsverige,. Nu har de ansökt om att få bygga där Alingsås djursjukhus för närvarande står. Djursjukhuset har i sin tur fått ett positivt förhandsbesked om att bygga nytt i Västra Bodarna.

Grannarnas protester satte stopp för hundstallsbygget i Hol i Vårgårda. Men på den nya tänkta platsen i Bälinge är den risken inte lika stor.

– Det är inte jättemycket grannar och de närmaste privata grannarna kommer inte att bli störda. Djursjukhusets patienter rör ju sig redan i området, säger Nordenstam.

Hon ser många möjligheter med den nya platsen.

– Där finns promenadstråk, närhet till skogen och massor med rekreationsmöjligheter. Jag tror verkligen på det här, säger hon.

”Lita på människan igen”

Till Hundstallet kommer bland annat hittehundar och hundar som är vanvårdade eller aggressiva. De samarbetar både med polisen och länsstyrelsen och tar varje år hand om och omplacerar drygt 500 hundar.

– Hundrana som kommer till oss är ganska tilltufsade och behöver socialisering. De behöver tränas i att lita på människan igen och i att lita på andra hundar. På den här platsen kommer vi kunna ha rastgårdar så att vi kan träna innanför stängsel. Då kan både hundarna och allmänheten känna sig trygga. Det här kan bli hur bra som helst.

Blir beskedet positivt väntar en rejäl ombyggnation på omkring 1500 kvadratmeter.

– Jag skulle tippa på att vi får tillstånd för 60 hundar och 35 till 40 boxar. En bur behöver enligt jordbruksverket vara nio kvadratmeter och en rastgård mellan 15 och 25. Sedan behöver korridorerna vara ganska breda för hundarna när de ska ut. Det är mycket att tänka på.

”Har is i magen”

Ansökan om förhandsbesked skickades in till kommunen i mitten av juni och Nordenstam gissar att det kan dröja ungefär ett halvår innan de får svar.

– Vi bara väntar på att få ett positivt besked. Vi försöker ha lite is i magen men vi hoppas väldigt mycket på det här. Det här är nog det bästa stället vi har tittat på, säger hon.

Vad skulle ett hundstall här innebära för er verksamhet?

– Att vi äntligen, efter åtta nio år när vi sa att vi ville starta något i Västsverige, är i hamn med det. Att vi kan hjälpa hundarna i Västra Götaland med vår gedigna kunskap om vad de behöver. Tidigare har vi varit och hämtat hundar härifrån och fraktat dem till Stockholm.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.