Foto: JENNY SCHAGERLIND
BLAND GRYTORNA. Marie Ahlberg och Jessica Samuelsson kommer att laga maten i det nya köket på Lena skola. Igår gästades de av kommunens kostchef Jonas Mårtensson.

Nya skolköket är klart

Lena

Lena skola har som första landsbygdsskola i Vårgårda fått ett eget tillagningskök. I onsdags invigdes både köket och den lika nybyggda matsalen med bandklippning och trumpetfanfar.

Det var ingen mindre än skolans rektor Thomas Stenseke-Larsson som tog sig ton samtidigt som två elever klippte det blågula bandet. När kökspersonalen hälsat alla välkomna fick många elever spring i benen och satte fart mot matsalsentrén.

– De har sprungit runt här och kikat i fönstren så det finns absolut en nyfikenhet, ler kommunens kostchef Jonas Mårtensson, som själv gick på Lena skola under 80-talet.

– Den gamla matsalen såg likadan ut då som nu, konstaterar han. Det här är ett jättelyft för skolan och jag kan bara se fördelar.

Helt nytt hus

Tankar på att bygga om skolköket i Lena har funnits i flera år. Till slut landade planerna i ett helt nytt kök. Det nybyggda huset på 284 kvadratmeter –som ligger alldeles intill skolbyggnaden – rymmer kapprum, matsal och tillagningskök.

Lena skola blir alltså den första skola utanför tätorten som får ett eget tillagningskök. Sedan tidigare är det bara Gullhögen av kommunens skolor som har det.

– Det innebär förstås färre transporter men också större möjligheter att tillgodose elevernas önskemål om maträtter, säger Jonas Mårtensson.

Varför en separat byggnad?

– En fördel med det är att det inte blir spring här inne när det inte är rast. Och det gör att det dras in mindre smuts i matsalen.

I köket, där det även kommer att lagas mat till Lena förskola, jobbar kocken Marie Ahlberg tillsammans med restaurangbiträdet Jessica Samuelsson.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • Ny tradition född i Lena skola

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.