Personuppgifter är inte privata

Regionalt

En dialogruta täcker hela min mobilskärm och jag kommer inte vidare, om jag inte klickar, att jag förstår att ”vi använder cookies”. Dessa ”kakor” har liksom myntet två sidor. De är både en tjänst som underlättar för användaren att söka på webbplatser samtidigt som användarens webbeteende lagras och i vissa fall används till skräddarsydd reklam.

Den ständigt återkommande upplysningen att ”vi skyddar dina data enligt GPDR” (General Data Protection Regulation) skall vara en försäkran om skydd av personlig integritet. Men det finns undantag, när uppgifterna har ett ekonomiskt intresse som är större än värdet av att skydda den enskilde. Jag läser sällan igenom de finstilta användarvillkoren med tiotals paragrafer och vad händer om jag inte godkänner. Jag kan inte använda tjänsten helt enkelt.

Olika medlemsregister kan också säljas till företag i det vällovliga syftet att ge medlemmarna rabatter. Genom att använda betalkort eller skapa konton godkänner kunden att företaget delar med sig av uppgifter till ”samarbetspartners”, som i sin tur delar med sig till sina partners och så vidare. Den som vill bli raderad i registret hos tex en matkedja blir då av med sitt kort och därmed sina rabatter och erbjudanden.

Samtidigt som många kränks personligen på nätet och i sociala media, så pågår alltså på en massa plattformar ett stort insamlande av våra personuppgifter och köpbeteenden. Då är inte skyddet av den personliga integriteten en lika het fråga, vi delar istället frikostigt med oss av profiler och uppdateringar förutom alla personliga inlägg.

Jag klickar mig vidare på mobilen och tänker, att det var kanske värre förr i tiden, när hela byn visste allt om alla, än att finnas i en databas. Men onekligen är det framdukat för den som vill missbruka tillgången på data.

  • Rolf Hedberg
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.