Foto: DECA TEXT OCH BILD

SM-succén kan ge Ebba en plats i Finnkampen

Friidrott

Ebba Åhman är i gott slag för dagen. Det visade hon inte minst under JSM, där det blev två guld i F17-klassen. Vill det sig väl kan Vårgårdatjejen nu få chansen i Ungdomsfinnkampen i Stockholm.
– Det hade varit otroligt stort, säger hon.

Ebba Åhman tar för sig allt mer och kan inom kort få debutera i landslagssammanhang.
Under veckan räknar hon med ett få svar kring huruvida hon får springa antingen 100 eller 300 meter häck på Stockholms stadion 24-25 augusti.
– Det är ganska jobbigt att gå och vänta, men får jag ett positivt besked ser jag det bara som en bonus. Då behöver jag inte bli besviken, säger Ebba till AT-sporten.

En starkt bidragande orsak till att Åhman nu är aktuell för ungdomsfinnkampen är hennes imponerade insatser under JSM.
På Slottsskogsvallen tog hon nämligen hem såväl 100 meter som 300 meter häck.
– På 100 meter kändes det inget vidare i försöken, men i finalen flöt det på betydligt bättre även om det var stark motvind (-3,7 meter), berättar Åhman, som vann på tiden 14,36.

Stärkt av insatsen på 100 meter väntade 300 meter. Och här kände Ebba redan i försöken att något stort var på gång, trots att de yttre förutsättningarna var långt ifrån optimala.
– Jag gick i mål avstannande på 44,28 och var bara två tiondelar från mitt personliga rekord. I finalen fick jag en bra start och sen var det bara att ösa på, säger hon.
Du gick med full fart över mållinjen med andra ord?
– Haha, ja nu tryckte jag på hela vägen. Jag hade nytta av att jag inte behövde tömma mig i försöket, och benen kändes väldigt fräscha.

Guldtiden skrevs till 43,30, vilket var nytt ”pers”. Ner till tvåan skiljde över en sekund. Ett bevis så gott som något på att Åhman var i en klass för sig.
– Jag förstod att det gick snabbt, men blev ändå förvånad när jag såg skylten med min tid, menar hon.

Överraskad att det blev två segrar?
– Jag visste att jag hade chans att slåss om guld på båda distanserna, men sen vet man ju aldrig hur dagsformen är. Förutom försöket på 100 meter fick jag det verkligen till det.

Ebba Åhman hälsar vidare att hon efter ett eventuellt deltagande i ungdomsfinnkampen ska vara med i USM i mångkamp.
– Jag har inte tränat teknikgrenar på hela året, och ser det mest som en rolig grej, hälsar hon avslutningsvis.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.