Arkivbild: ERIK TJUS
ÅNGBÅTEN HERBERT är en trotjänare när det kommer till att transportera republikaner.

Stor födelsedagsfest på Risön – kölhalning inte uteslutet

Alingsås

Republiken Risön firar 125 år. På lördag ska detta firas med tal, korvgrillning och myggsafari.

En gång per år, sedan 80-talet, håller Republiken Risön storstämma framåt höstkanten. Men lördagens tilldragelse är onekligen lite speciell, då det Mjörnbaserade utbrytarkollektivet, som grundades av redaktör Albert Michelsen, nu firar 125 år.

Kumler talar

– Vi kommer att ha Håkan Kumler, ordförande i Historiska sällskapet, som huvudtalare. Sedan kommer vi även att dela ut utmärkelsen ’Årets Risöing’, som går till någon som gjort något förtjänstfullt som har med Mjörn och dess omgivningar att göra, säger Stefan Svensson, president.

Vidare ska även årets två Risöstipendiater, Viggo Kvick och Ella Ekström, från Montessoriskolan Globen, hyllas.

Hur mår Republiken?

– Bra. Vi försöker förnya oss. Sedan ett par år tillbaka har vi höstföreläsningar.  Och så sent som i höstas hade vi Dick Harrison här som talade. Även Simon Waern har föreläst. Vi har haft fulla lokaler i Equmeniakyrkan och Palladium.

”I våra stadgar”

Svensson har varit president ute på Risön sedan 2010.

– Det kan låta obegripligt med så är det. Hamnar man i onåd kan man bli kölhalad. Det står i våra stadgar. Jag har inte hört om ngt fall där det blivit verklighet än. Men det är ingen garanti för framtiden.

Några nya ministerposter på gång?

– Inte vad jag vet nu. Det blir omval på presidenten och regeringen – om allt går som det är tänkt. Vi har haft några tillskott de senaste åren, som Ulla Nordgren, Birgitta Westergren Lenken och Simon Waern.

På lördagen står även korvgrillning och lottförsäljning på schemat.

– Det ska bli myggsafari, alltså tipspromenad. Det brukar kunna levereras mygg. Jag tror regnet kan hjälpa till där också så vi gör skäl för namnet. Vi ska också ha lottförsäljning med fina priser, bland annat kepsar. Bra julklappar!

Dålig på att räkna

Ångbåten Herbert är det tar hand om transporten över Mjörn.

– I mån av plats kan vi ta med några extra. Men vi vågar inte lova något. Kaptenen är dålig på att räkna så vi har inte behövt säga nej till någon ännu.

  • Mårten Öhman
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.