Vårgårda är fantastiskt

Vårgårda

Visst är det en fantastisk ort vi lever i! Jag slås av det varje gång jag kommer in i samhället från chokladvägen och passerar Flaskeberget på väg in mot centrum. Först dyker Circle K upp på vänstersidan med sin strikta och strama arkitektur, väldigt snyggt accentuerad av den nya fräscha färgsättningen.

Strax efter, på högersidan, dyker de klassiskt gröna återvinningscontainrarna upp på en yta som helt sömlöst övergår i ICA:s parkering och som underbart genomtänkt är planterad med träd vars gröna runda kronor både kompletterar och matchar de kantiga gröna containrarna. Sedan kommer kanske det mest geniala på hela infarten, Marknadsplatsen. En stor asfalterad yta! Det är ju så genomtänkt att jag blir tårögd. Asfalt associerar jag direkt till bilar, när jag tänker på bilar kommer ju Autoliv direkt upp på min näthinna och Autoliv är väl så mycket Vårgårda det bara kan bli? Eller hur? Genialt är vad det är! All heder till de som planerat denna infart!

Och det bara fortsätter och fortsätter. Efter den fantastiska Marknadsplatsen kommer den underbart lummiga och sköna parken runt Pizza House med sina stora och majestätiska träd och härligt gröna gräsmatta. En dröm för så väl stressade vårgårdabor som för oss som bara vill njuta av blomsterprakten. Att parken så distinkt övergår till en grusyta tycker jag är magiskt. Det gröna gräset och det brungråa gruset lyfter och kompletterar verkligen varandra. Att den brungråa grusytan dessutom är full av gropar gör ju att det blir en fantastisk kontrast mot det släta gröna gräset. Underbart genomtänkt.

Nu har vi kommit fram till nästa höjdpunkt, listigt dolt bakom några buskar och baksidan av scenen så att man inte direkt överrumplas av torgets skönhet. Här måste jag återigen lyfta fram stadsarkitekten och de politiker som har varit med om att utforma centrum. Jag tycker att det är så underbart att se att här i Vårgårda tänker vi utanför boxen. Här faller vi inte i fällan att utsmycka torget med fontäner eller klassiska skulpturer eller något annat som den så kallade kultureliten tycker är vackert. Här i Vårgårda är vi stolta över våra fotbollslag så vi bygger ett jättestort fotbollsmål på torget istället! Det är ju så oerhört kreativt. Och vackert.

De turister som inte förstår sig på hur verklig skönhet ser ut kan ju åka till Alingsås och titta på gamla trähus, fika på gamla innergårdar, strosa i Nolhagaparken, bada i Mjörn eller göra något annat tråkigt.

  • Stadsplaneraren
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.