Vart är vi på väg?

Alingsås

10 poäng. Vi lämnar en yngre stad vid havet och beger oss mot en något äldre, som firar jubileum i år.

8 poäng. Nära tågstationen ser vi ett själlöst nybygge (förr fanns här ett bryggeri, en prydnad för staden i vackert tegel, men det fick förfalla och revs till slut – trots medborgarnas protester och omröstning).

6 poäng. Stadskärnan har klassats som riksintresse och består av trivsam, låg bebyggelse. Men för närvarande pågår ett flertal projekt som kommer att förändra stadsbilden. Redan idag ser vi färdiga exempel på detta, oftast dyra bostadsrätter. Och fler ska det bli, t o m på mark som inte borde bebyggas alls. Att mycket går stick i stäv med lagen tycks inte bekymra stadens styrande.

4 poäng. Efter denna studie i förtätning till döds tar vi en sväng ner till den stora sjön för att njuta av naturen. Bäst att passa på innan sikten skyms, också här lurar stora byggprojekt i vassen.

2 poäng. Åter till stadskärnan. Dags att se vad ”The Capital of Fika” har att erbjuda. Men vad har hänt? I stället för mysiga caféer ser vi restauranger med spansk och indisk snabbmat. Av de tre äldsta caféerna Göta, Ringen och Viola finns bara Viola kvar. Listan över nedlagda fikaställen är lång, betydligt längre än den över de som finns kvar. Hur vi än räknar blir det inte ens tio caféer i innerstaden. Snart dags att byta slogan? Vad sägs om ”The Capital of Svikna”?

  • Medborgaren
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.