PHILIP MAURITZSON
Skriver för unga. Sara Salander bor i Gendalen och arbetar till vardags som mellanstadielärare på Lendahlsskolan. Men en stor bisyssla är bokskrivandet och nu är hon aktuell med sin barn- och ungdomsböcker på Bokmässan i Göteborg.

Sara skriver för unga

Alingsås

Bokmässeaktuella författaren Sara Salander kombinerar författarskapet med jobbet som mellanstadielärare på Lendahlsskolan. Hon skriver historier för unga om ohälsa, mobbning, och utanförskap.
– Både som förälder och som lärare ser jag att det är viktigt att vi pratar om de här ämnena, säger hon.

”Spegeln är hård och kall, skoningslös. Tjejen i spegeln är liten och rädd. Men mest ful. Ful och äcklig. Det är faktiskt inte konstigt att hon är mobbad.”

Allvarligt ämnesval

Raderna är hämtade från Sara Salanders senaste bok Vingklippt längtan. Och de ger en tydlig ledtråd om Saras målgrupp och fokus. Det handlar om barn och unga och ämnen i hennes böcker berör mycket som är allvarligt.

– Alla mina fyra böcker handlar om att huvudpersonen mår dåligt. Det kan handla om psykisk ohälsa, mobbning, utanförskap, sorg och handikapp, det är böcker att känna igen sig i.

Det är tunga ämnen?

– Ja, och det är mitt signum, allvarliga ämnen som vi inte alltid pratar om.

Hur kommer det sig?

– Jag vill bli berörd och jag har själv blivit utsatt för mobbning. Både som förälder och som lärare ser jag att det är viktigt att vi pratar om de här ämnena.

Vad betyder skrivandet för dig?

– Att skriva är så viktigt, skriver jag inte så är jag inte en trevlig person. Jag drömmer många av mina berättelser, sen skriver jag på morgnar och förmiddagar. Gärna med en kopp kaffe som start, sen är jag fokuserad i min bubbla.

Lärare med fyra egna barn

Och när det gäller att hitta inspiration till barn- och ungdomsböcker hjälper det förstås att Sara dels har fyra egna barn, dels arbetar som mellanstadie­lärare.

– Jag har försökt skriva böcker för vuxna, men jag hamnar alltid i barn- och ungdomsgenren. Det är det jag tycker är roligast att skriva.

Nästa helg arrangeras Bokmässan i Göteborg. Sara Salanders fyra böcker ligger på två förlag – Idus och Kikkuli – så hon kommer att få ambulera mellan två montrar. Men att stå på en mässa med massor av folk är inget som kommer naturligt för Sara.

– Jag är själv en introvert person så att stå på bokmässan gör mig livrädd, men jag är samtidigt tacksam för möjligheten. Jag kommer ha med mig några familjemedlemmar som får stå i kulisserna som stöd. Som författare överlever man inte om man inte marknadsför sig, och det är en stor möjlighet att få synas.

Du ska även vara med på Alingsås egen bokmässa i oktober?

– Ja, och det ska bli kul. Ju mer lokal mässa desto mer gemytligt tycker jag att det blir, och här i Alingsås är jag ett ansikte för många.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.