Foto: MIKAEL SVENSSON

AHK starkast i finalreprisen

Handboll

Första matchen för säsongen, derby och SM-finalrepris. Då visade Alingsås klassen direkt mot regerande mästaren Sävehof. – En perfekt start, säger sexmålsskytten Andreas Lang efter seger 28–23 (14–9). 

En bit över 1600 personer hade sökt sig till Estrad för att se Alingsås ta sig an Sävehof under söndagseftermiddagen. 

Till en början fick den relativt tystlåtna publiken se två lag som följdes åt i målprotokollet, och efter 23 minuters spel var ställningen 9–9.

En av anledningarna till att gästerna hängde med var att August Eli Björgvinsson agerade levande vägg i målet. Islänningen räddade exempelvis fyra av de sex första AHK-skotten. 

– Vi kände på varandra rätt så rejält första 20-25 minuterna, men när vi snodde en del inspel och vann tappade bollar mot slutet av första kunde vi gå ifrån. Ändå starkt att leda med fem i paus med tanke på att vi missade ett par straffar, analyserar tränare Mikael Franzén. 

Det såg ut som att ni hade en del problem med deras höga och aggressiva försvarsspel i början, håller du med?

– Jo, men absolut. Efter hand hittade vi ett bättre djup och tålamod i vårt anfallsspel. Jag tycker för övrigt att vår offensiv känns skarpare överlag den här säsongen jämfört med i fjol, vilket vi visade i dag. Bakåt vet vi vad vi kan. 

Fem raka mål vid ställningen 9–9 gjorde att Alingsås kunde gå till pausledning 14–9. De två sista målen i första gjordes av Benjamin Helander som dessförinnan hade missat två straffar.

I andra halvlek stängde hemmalaget effektivt ner gästerna, som hade problem att ta sig igenom ett robust AHK-försvar med storspelande målvakten Niklas Kraft i spetsen. 

Mot slutet tilläts Sävehof krypa lite närmare i målprotokollet, men kom aldrig närmare än fyra bollar. 

28–23 slutade matchen. 

– Jag tycker att vi har en spännande trupp med väldigt mycket kvalitet. Som jag ser det har vi alla pusselbitar för att gå riktigt långt även denna säsong, säger Mikael Franzén. 

Läge att vinna serien nu då kanske?

– Ja, det hade varit något. AHK har ju mig veterligen aldrig gjort det och kanske att det är dags nu.

Noterbart är att AHK i mötet med Sävehof saknade Andreas Berg som var sjuk. 

Målskyttar, Alingsås: William Andersson Moberg 6, Andreas Lang 6, Felix Claar 4, Niclas Barud 4, Benjamin Helander 4, Samuel Lindberg 3, Fredrik Teern.

Sävehof: Adam Blanche 4, William Bogojevic 4, Gustaf Wedberg 4, Jonathan Edvardsson 3, Gzim Salihi 3, Vetle Eck Aga 2, Sebastian Spante, Christoffer Brännberger, Sebastian Karlsson.

Mer om matchen och fler kommentarer i pappers-AT

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.