Arkivbild: Katrin Niklasson
Zahraa Aldoujaili.

Det nya 20-talet

Tyckt.

För snart 100 år sedan började vårt moderna samhälle att ta form. En hel rad uppfinningar varvades med en hel rad nya tankesätt, som alla var betydelsefulla för att definiera det nya sättet vi ville leva på.
Nästan 100 år senare har vi tagit det flera steg vidare. Inte nog med all teknologi vi innehar och håller på att utveckla, går folk fortfarande med höga röster på gatorna och kämpar för rättigheter som borde vara självklara alla. Det fick mig att tänka på att vissa saker inte förändras, om det så går 100 eller 1000 år.

Att få höra sin röst växa i ton med andras och utnyttja denna väldiga symfoni till att driva en fråga framåt, för att därmed påverka sin omgivning, är en fantastisk kraft. Krafter vi kan känna skälva från långa håll. Tänk er bara vilken enastående styrka Greta Thunberg har spridit runtom sig. Så låt mig ställa er frågan: varför skulle sådana krafter inte kunna uppkomma från vår lilla stad?

När jag gick ifrån slutet av grundskolan och vidare till gymnasiet fick jag äran att vara en del av ungdomsfullmäktige. Inte nog med att jag bevittnade hur processen för att göra skillnad såg ut, fick jag även öva mig på det genom att skicka in ett förslag på en aktivitet som sedan blev verklighet. Även om det bara var något för skojs skull, var det en idé som blev verklig.

Förändring med goda intentioner. Det vill jag se mer av under det nya 20-talet och jag vill se Alingsås vara i framkant på den fronten. Med det menat tycker jag att det åligger oss alla att vara medvetna om våran omgivning, för att upprätthålla en fungerande samhällsstruktur kräver en del.

Däribland att ha en förståelse för hur saker funkar – istället för att tro på osanningar. En förståelse för varför det är som det är – istället för att söka efter första bästa att kasta skulden på. Men framförallt förståelse för vad man kan göra åt saker – istället för att förvänta sig att det hjälper att vara ilsken och gnälla åt problemet.

Det krävs det mer än att rösta en gång var fjärde år och tro att man gjort sitt. För våra folkvalda räcker det inte med att säga ”vi finns här ifall ni vill veta något”, utan vår stads politiker bör vara ansikten vi alla känner till. Alingsås medborgare och politiker har en chans att definiera det nya 20-talet på flera sätt, med början i att höja sina kunskaper rörande detta samhälle.

Att kunna påverka är en rätt vi alla har, det behövs dock insatser för att vi alla ska lära oss att hantera detta verktyg på rätt sätt passande för vår tid. Det kraften är något vi aldrig får ta för givet.

  • Zahraa Aldoujaili
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.