Arkivbild: URBAN KÄRVLING
SKA BLI MÖTESPLATS. Fåglaviksborna planerar att bygga om godsmagasinet till kafé, galleri, museum och kontor.

Fåglavik föreslås få kulturpengar

Fåglavik

Det nybildade Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik föreslås få 170 000 kronor i bidrag från Västra Götalandsregion för att skapa ett så kallat kultursystem i bygden.
Det gamla magasinet ska bli kulturhus.

Det slutgiltiga beslutet ska tas av regionens kulturnämnd på onsdag, den 18 september, men i veckan ställde sig nämndens presidium bakom förslaget att den tidigare glasbruksorten Fåglavik blir ett av fem projekt som beviljas 170 000 kronor var.

– Vi tycker att de har gjort ett bra grundarbete i Fåglavik. De har samlat många aktörer, verkligen träffats och jobbat med detta och bildat en förening speciellt för ändamålet, säger Ylva Gustafsson, regionutvecklare avdelningen kultur Västra Götalandsregionen.

– Vi har väldiga förväntningar och förhoppningar på Fåglavik, tillägger hon.

Halvtidstjänst

Begreppet kultursystem har funnits i VG-regionen i ett tiotal år. Tanken är att kulturorganisationer, kulturföretag, näringsliv, kommuner, kyrkor och andra samverkar för att ömsesidigt utveckla varandra och att lokala kulturaktörer blir mer oberoende.

Erfarenheter från andra orter är att regionens stöd har bidragit till ett uppsving.

Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik är en ekonomisk förening med ett tjugotal medlemmar, allt från konstnärer till Svenska kyrkan, hembygdsföreningen och lokala företag.

Spindeln i nätet är fotografen Thomas Örn Karlsson, som kommer att jobba halvtid med projektet till och med januari. Det är så långt regionens bidrag räcker. Därefter får nätverket ansöka om fortsatt stöd och då blir det tal om större summor, enligt Ylva Gustafsson.

– Vi ska nu tillsätta en projektgrupp, säger Thomas Örn Karlsson.

Bygga om magasinet

Ett projekt är redan på gång. Det finns detaljerade planer på att rusta upp och bygga om det gamla godsmagasinet mitt i Fåglavik.

– Det ska bli kafé, utställningslokal, kontorslandskap och museum där. Glasbruksmuseet ska flyttas hit från Herrljunga, det har politiker sagt vid olika träffar, säger Thomas Örn Karlsson.

En kostnadskalkyl ska tas fram och sedan ska en ansökan om bidrag till en förstudie lämnas in till Boråsregionen. Målet är att kulturhuset ska vara helt klart 2022.

– Men helst redan nästa sommar med en del av det, säger Thomas Örn Karlsson.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.