Fängelse för sexuellt övergrepp

Alingsås

En äldre man döms för att begått sexuella övergrepp mot en minderårig flicka i Alingsås. Mannen döms till fängelse i 1 år och 3 månader.

Under slutet av juli greps en äldre man i Alingsås efter misstankar om att han gjort flera sexuella närmanden mot en minderårig flicka, vilken han har en nära relation till. När mannen ställdes inför rätta för en tid sedan nekade han till brott och menade att inga av de påstådda händelserna har inträffat.

När tingsrätten nu meddelar dom i ärendet konstaterar de att den minderåriga flickan har lämnat trovärdiga uppgifter, vilka bedöms ha ett ”mycket högt bevisvärde”. Hennes uppgifter stöds dessutom av annan utredning. Enligt domen är det styrkt att mannen vid fyra tillfällen, under 2018 och 2019, har genomfört sexuella handlingar mot flickan. Han ska då ha kysst och tagit på henne. Tingsrätten menar att mannens beröringar inte har varit helt kortvariga, och att han vid några av tillfällena dessutom har hållit fast flickans armar och händer när hon har försökt freda sig.

När det gäller rubriceringen av gärningen menar tingsrätten att mannens agerande inte har varit sådant att han kan fällas för våldtäkt mot barn, vilket åklagaren hade yrkat på. Mannen fälls istället för grovt sexuellt övergrepp mot barn. När det gäller påföljden får den tilltalade viss straffrabatt på grund av sin höga ålder. Han döms till fängelse i 1 år och 3 månader. Han ska också betala 105 000 kronor i skadestånd till flickan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.