• Arkivbild: FRIDA NYGÅRD
    NOMINERAT. Välbevarat tingshus från 1700-talet – och kanske ett av regionens sju underverk.
  • Arkivbild: PATRIK SKOGLÖW
    Ornunga gamla kyrka är Vårgårdas kandidat i omröstningen.

Gäsene tingshus kan bli underverk

Herrljunga

Precis som Ornunga gamla kyrka och Mellbydalens väderkvarnar har tingshuset i Ljung nu chansen att bli ett av regionens sju underverk.

Under det gångna året har Västarvet tagit fram 49 kulturmiljöer i regionen, en för varje kommun. De flesta är gamla byggnader men bland nomineringar finns också ett gravfält, en gruva, hällristningar och andra fornlämningar.

Nu ska de sju främsta – Västra Götalands sju underverk – röstas fram.

Omröstningen startar nu på måndag, 2 september, på Västarvets Facebooksida och avslutas på torsdag morgon. Vinnarna kommer sedan att presenteras söndagen den 8 september.

Var viktig mötesplats

Som AT tidigare har berättat är Ornunga gamla kyrka nominerad i Vårgårda och Mellbydalens väderkvarnar i Alingsås. I Herrljunga kommun föll alltså Västarvets val på Gäsene tingshus – ett av kommunens kulturminnesmärkta byggnader med anor från 1700-talet.

Förutom kyrkan var tingshuset den viktigaste mötesplatsen för människor i äldre tider. Gäsene tingshus började byggas 1774 och togs i bruk på hösten 1776. Byggnaden var från början i ett plan men fick en andra våning 1823, då rättens sessionssal flyttades upp en trappa.

Rymde genom taket

I tingshusets arrester finns klotter på väggarna fortfarande bevarat, och även ett hål i takets bjälklag. Hålet uppstod 1898 då en av bygdens söner rymde från sina väktare i häktet genom att såga sig ut med ett insmugglat sågblad. Rymlingen ska ha åkt till Amerika och aldrig återvänt.

Sista tinget hölls i december år 1947. Huset köptes sedan av Gäsene kommun.

Idag är bottenvåningen till största delen museum, som sköts och förvaltas av Gäsene Hembygds- och fornminnesförening och Stiftelsen för Gäsene tingshus. 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.