Foto: VEONEER
NY ORDER. Veoneer är marknadsledande på värmekamerasystem för fordon. Nu har företaget fått i uppdrag att tillverka en helt ny sorts värmekameror till självkörande bilar.

Genombrott för Vårgårdaföretag

Vårgårda

Veoneer ska tillverka en unik värmekamera till självkörande fordon. Företaget kallar det själv för ett genombrott.

Veoneer, som knoppades av från Autoliv för ett år sedan, har sin största utvecklings- och tillverkningsanläggning i Vårgårda.

Företaget är marknadsledande på värmekamerasystem för fordon. Nu har Veoneer fått vad man själv kallar för en genombrottsorder från en världsledande biltillverkare. Vilken tillverkare det rör sig om avslöjas dock inte i pressmeddelandet.

Upptäcka hinder

Men det handlar om att tillverka världens första värmekamera till självkörande fordon på nivå 4.

– Detta avtal är ett genombrott för Veoneer och för de självkörande fordonens framtid. Vi gläds åt att en ledande global biltillverkare valde Veoneer, så att vi kan bidra till utvecklingen av autonoma system för bilar, säger Veoneers vd Jan Carlson i pressmeddelandet.

Enligt Veeoner blir det här det första systemet där flera värmekameror med hög upplösning kombineras med kameror, radar och lidar. Med hjälp av värmekamerorna ska bilen kunna känna av och upptäcka hinder på vägen även i mörker och dimma.

Planen är att produktionen ska starta år 2021.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.