Klimatklivet behövs för den gröna omställningen

Alingsås

Den ekonomiska politiken är inte enbart en fråga om kronor och ören, utan den handlar i grund och botten om vilket samhälle vi bygger och vad vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn.

Förra hösten fick vi se det svart på vitt – när Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick bestämma prioriterade de drastiskt ner miljö- och klimatfrågorna. Nu bygger vi upp dem igen.

När statsbudgeten som M och KD lade fram gick igenom var det bland mycket annat pengar till Klimatklivet som försvann. Pengar som lett till att Alingsås Energi Nät AB kunnat sätta upp laddstolpar för snabbladdning av elbilar, att Börjessons bil kunnat sätta upp laddstolpar för publik laddning och att HSB kunnat sätta upp laddboxar vid Hillgaraget. Med andra ord pengar som bidragit till att Alingsås är med och ställer om.

Klimatklivet, som är ett stöd till lokala klimatinvesteringar, har lett till 3 200 olika projekt där organisationer och företag runt om i Sverige har kunnat ställa om och göra sin verksamhet bättre för klimatet. Det gör att utsläppen minskar och att fler kan vara en del av klimatomställningen. I den budget som regeringen nu presenterar kommer mer pengar gå till Klimatklivet. Det gör att Alingsås kan fortsätta kan vara en del i den gröna omställningen.

Genom pengar från Klimatklivet skyndar vi på omställningen i hela landet. Laddinfrastruktur byggs ut, fler solceller ger oss el, cykelvägar byggs ut och många fler åtgärder för att få ner utsläppen blir verklighet. Vi säkrar finansiering så att Sverige kan leva upp till de åtaganden som vi har internationellt och fortsätta vara ett föregångsland. Visst vill man gärna tro att detta var självklart och bortom politiska strider. Men så är inte fallet. Varje krona som går till miljö och klimat har Miljöpartiet kämpat för.

I och med den budget som i höst läggs fram på riksdagens bord tas stora och avgörande steg för att återställa miljö- och klimatpolitiken till det den var innan förra hösten. Med detta i ryggen kan takten öka. Det arbetet är inte bara viktigt nationellt, utan också för att få de rätta förutsättningarna för att ställa om Alingsås.

  • Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot och gruppledare
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.