Foto: MARKUS LILJEDAHL
NY UTSTÄLLARE. Under många år bodde och jobbade Maj-Brith Carlehed Nilsson i Herrljunga. Nu ställer den 93-åriga alingsåsaren ut konst i sin gamla hemkommun.

Maj-Brith, 93, brinner för konsten

Herrljunga

I 17 år arbetade hon som lärare i Herrljunga. Nu är 93-åriga Maj-Brith Carlehed Nilsson tillbaka med en konstutställning i kulturhuset.
– Konsten är min största glädje, säger hon.

Ja, konsten kom in i Maj-Briths liv tidigt och har sedan dess betytt mycket.

– Från början var det mest porträtt. Jag tecknade av mina skolkamrater. Men bara flickorna, pojkarna vågade jag inte teckna, säger Maj-Brith och skrattar.

Sommaren då Maj-Brith var 18 år hyrde familjen ett sommarhus i Skåne och hon gick sin första målarkurs. Hos Skånska Målarskolan fick hon träna på att måla i olja, en teknik som följt med henne genom åren.

En annan värld

Det har också kärleken till havet och kustmotiv gjort.

– Jag har suttit mycket nere på stranden och målat under husvagnssemestrar i Frillesås. Havet är fortfarande mitt favoritmotiv.

Vad har konsten betytt för dig?

– Den är min största glädje, kan man säga. Man försvinner in i en annan värld.

I Herrljunga Kulturhus visar Maj-Brith främst oljemålningar men också alster i akvarell och oljepastell. De flesta med naturmotiv men några porträtt har också smugit sig in i utställningen. En av dem kallar hon för ”Skvallertanter”.

Kärt återseende

Maj-Brith är en nyfiken kvinna och har även provat på keramik och glasfusing, vilket märks på utställningen i kulturhuset.

På lördagens vernissage blev det ett kärt återseende av gamla bekanta från Herrljungatiden.

– En del gamla kollogor kom, bland annat. Det var väldigt trevligt! Jag har aldrig ställt ut i Herrljunga förut, däremot i Alingsås och Frillesås, berättar Maj-Brith som numera är alingsåsare.

Under vernissaget samtalade Maj-Brith med sin son Anders Carlehed om sitt livslånga konstintresse. Det tidigaste verket i utställningen är faktiskt en reproduktion av en oljemålning Maj-Brith gjorde som 14-åring.

– Många av målningarna är gjorda för länge sedan. Men jag har också med några målningar från de senaste åren.

Känns det viktigt att få sålt något?

– Jag satte priser först, men de ändrade Anders. Det var tydligen alldeles för låga priser, sådana som gällde för 20 år sedan. Jomen, det är klart att det skulle vara roligt att få sålt, att någon annan får glädje av det jag har gjort. Jag kan inte ha allt hemma hos mig.

Utställningen pågår till och med den 28 september.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.