Arkivbild: FILIP LANDQVIST
FJOLÅRETS LUCIATRUPP. Den bestod av från vänster Madeleine Urbowicz Barkestedt, Louise Falk Gustafsson, Christine Martinsson, Madeleine Bengtsson, Josefin Roos och Rebeqah Villandt.

Sökes: luciatrupp 2019

Vårgårda

Nu finns chansen att bli Vårgårda kommuns officiella luciatrupp 2019. Frågan är vilken prägel det ska bli på luciaframträdandena i år.

För tredje året i rad söker kommunen, Lions och AT en grupp som vill ta på sig uppdraget att sprida ljus och glädje i decembermörkret.

För två år sedan infördes en ny ordning för luciafirandet hos föreningar, företag, äldreboenden och kommunfolk i Vårgårda. Gruppen Deus tog hand om lussandet det året med avancerad körsång och i fjol tog sex Vårgårdakvinnor vid.

De bar svarta band runt midjan för att visa solidaritet med kvinnor som blir offer för mäns våld, liksom helgonet Lucia som enligt legenden också fick utstå lidande.

I god tid

– Vi är jättestolta över de två grupperna. Det var två helt olika trupper men som båda levererade fantastiska luciaframträdanden, säger kultur- och fritidschef Hampus Haga.

– Det är det som är så roligt, att en trupp kan få sätta sin egen karaktär på det, tillägger han.

Även om det bara är september månad än är det hög tid att planera för lucia, anser kultur- och fritidschefen och hans samarbetspartners Lions club och Alingsås Tidning.

Förhoppningen är kunna presentera årets trupp i god tid före lucia, så att intresserade föreningar och företag med flera kan boka in ett besök. Arrangörerna tar fortlöpande ställning till de förslag som kommer in.

Får bidrag

Anmälningar ska göras till Hampus Haga, hampus.haga@vargarda.se eller 0322-600 665. Gruppen får ett kulturbidrag på 15 000 kronor och kan vara en familj, ett kompisgäng, en sånggrupp eller någon annan konstellation.

De får öva in sitt program själva och ska vara beredda att göra ett 30-tal framträdanden, främst på luciadagen men också någon dag före och efter. Lions står för transporterna.

Kan det lika gärna vara ett traditionellt luciafirande som något nytt annorlunda?

– Det får det gärna bli, bara man gör ett aktivt och medvetet val för sitt framträdande. Vi är noga med att det ska vara med respekt för luciatraditionen, svarar Hampus Haga.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.