Foto: FILIP LANDQVIST.
FÖR DIALOG. Konkursförvaltaren Marek Zdrojewski har kontakt med intressenter.

”Tagit kontakt med tänkbara intressenter”

Hela området

Alingsås Tidning är i konkurs.
Men målet är att tidningen ska leva vidare med nya ägare.
– Känslan är att processen måste ske skyndsamt, säger konkursförvaltaren Marek Zdrojewski.

I onsdags lämnade AB William Michelsens Boktryckeri, som äger Alingsås Tidning, Lerums Tidning och Härryda Posten/Partille Tidning, in en konkursansökan till tingsrätten i Alingsås.

Först förordnade rätten advokat Björn Svensson som konkursförvaltare.

Den tidigare ägarfamiljen ansåg dock att han var jävig eftersom han representerat en intressent i rekonstruktionen som WM-media gick igenom för några år sedan.

Björn Svensson valde därför i torsdags att omgående entledigas som konkursförvaltare.

Uppdraget gick då vidare till advokaten Marek Zdrojewski, från Advokatfirman Glimstedt. Under torsdagseftermiddagen träffade han personalen för första gången, och det är bråda dagar som väntar konkursförvaltaren.

Hopp om fortlevnad

Personalfrågor ska hanteras, tillgångar och skulder i bolaget redovisas och förutsättningen för verksamheten att leva vidare utredas. Och om en fortlevnad finns det hopp.

– Jag har tagit kontakt med tänkbara intressenter och vi för en dialog. Min utgångspunkt är att hitta en lösning, säger Marek Zdrojewski och fortsätter:

– Känslan är att processen måste ske skyndsamt. Det handlar dels om att prenumeranter och annonsörer ska känna att tidningen lever vidare, dels om personalen, så man inte tappar humankapital i verksamheten.

Stampen intresserade

Vilka intressenterna är vill konkursförvaltaren Marek Zdrojewski inte gå in på. Men Johan Hansson, vd för Stampen Media som bland annat ger ut Göteborgs-Posten, sa följande i onsdags:

– Vi på Stampen Media är mycket intresserade av att Alingsås Tidning kan fortsätta att ges ut. Jag kommer så fort som möjligt att ta kontakt med konkursförvaltaren och se om vi kan komma till en lösning.

Är Stampen en av intressenterna?

– Stampen har själva, i media, uttryckt ett intresse, säger Marek Zdrojewski.

En av de första sakerna som en konkursförvaltare har att ta ställning till är om verksamheten ska fortsätta. Så kommer det också att bli nu. Alingsås-Tidning kommer ut som E-tidning till att börja med på lördag och tisdag.

– Att vi väljer att gå ut med den digitala utgåvan och avvakta med papperstidningen har delvis att göra med att vi snabbt vill hitta en lösning. Förutsättningen att en lösning ökar inte med tiden. En bra lösning fodrar en snabb hantering, säger Marek Zdrojewski.

Enligt redaktionschefen Urban Kärvling så kommer personalen att jobba på precis som vanligt.

– Sedan får vi hoppas att det blir en snabb lösning med papperstidning med nya ägare.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.