• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    Det ska åter bli is i Puahallen i början av oktober.
  • Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON
    Vårgårda IK äger Tångahallen och kommer snart även att äga marken den står på.

Två väntade politiska klartecken

Vårgårda

Kommunfullmäktige i Vårgårda har gett klartecken för både markförsäljning på Tånga och reparation i Puahallen – två saker som i praktiken redan var klara.

I våras kom kommunledningen och Vårgårda IK:s bolag Tångahallen AB överens i en långdragen markaffär, som ska underlätta den framtida driften av Tångaanläggningen genom dotterbolaget Tånga Fritid AB.

När affären är klar kommer både byggnaderna och marken de står på att ha samma ägare. Tack vare donatorerna Pua och Ulla Hafström kunde parterna enas om priset 3,7 miljoner kronor, förutsatt att kommunen först gör reparationer för 400 000 kronor.

Kommunstyrelsens allmänna utskott, som är den politiska arbetsgruppen för Tångautredningen, godkände summan redan i maj, men beslutet i det högsta politiska organet, fullmäktige, har dröjt. Själva avtalet är nämligen fortfarande inte klart.

Kommunalrådet Bengt Hilmersson (C) sa vid fullmäktigemötet i onsdags att dröjsmålet beror på att det är mycket ledningar i marken och att det tar tid att ordna med servitut.

Men kommunfullmäktige kunde i alla fall säga ja till försäljningen, som en slags avsiktsförklaring, och uppdrog åt kommunstyrelsen att återkomma med köpeavtalet.

Dessutom kan kommunstyrelsen nu sätta igång med en ny upphandling av entreprenör för campingen, som inte ingår i affären utan fortsätter att vara i kommunal ägo. Tånga Fritid kommer, enligt tidigare uppgifter, att lägga ett anbud.

Den närmaste förändringen, som markaffären möjliggör, på Tånga är bygget av en padelhall. Första spadtaget togs i somras och målet är att de två banorna ska invigas i början av nästa år.

Kommunfullmäktige sa också som väntat ja till att lägga 1,2 miljoner kronor på en större reparation i ishallen, där det uppstod en ammoniakläcka i maskinrummet i somras. Innan reparationen är klar går det inte att göra is.

Men för att klubbarna Vårgårda HC och Lerums konståkningsklubb inte skulle behöva vänta onödigt länge ringde fullmäktiges ordförande Arne Olsson (KD) runt till alla partierna för tre veckor sedan och fick ett enigt klartecken för utgiften, vilket AT har rapporterat om tidigare.

Reparationen är alltså redan igång och ska vara klar i början av oktober.
  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.